Juan Santacreu: «Els hostalers ho estem passant molt malament»

0
587
Juan Santacreu en la Tasca All Negre d'Alzira

Juan Santacreu és un venedor ambulant de tota la vida que des de fa dos anys, compartix esta professió amb la d’hostaler, al possar en marxa, junt a altres socis, la Tasca All Negre a Alzira. Dos professions i molt de treball, amb la intenció de «tindre el millor local per a difondre la cultura del ví i la bona cuina».

Però, als seus 53 anys, mai esperava topetar amb una catàstrofe econòmica com la provocada pel coronavirus, que tot just l’ha deixat sense cap feina i ocupació, arran l’estat d’alarma decretat pel Goven Central el passat 14 de març.

Amb la seua versió d’hostaler, Juan lamenta que l’estat d’alarma haja provocat la suspensió de les principals celebracions d’Alzira com són les que atrauen més gent de la comarca, com les falles i la Setmana Santa,i en el pitjor dels casos també, els Moros i Cristians i la Fira Comercial.

La decissió del Govern pillà als socis d’All Negre i a la resta d’hostalers locals «amb les despenses i frigorífics ben plenes,» fet que provocà la donació dels aliments frescs, amb l’afegit de fer front al pagament del lloguer, de la llum, de l’aigua, així com de la seguretat social i de les taxes municipals, finalment ajornades.

La tasca d’Hort dels Frares, al igual que la gran majoria dels establiments d’hosteleria, s’ha vist obligada a fer un ERTE perquè puguen cobrar els sis treballadors de l’empresa. Agraïxen «l’esforç» de l’ajuntament d’Alzira, «és una ajudeta», que s’ha compromés a donar 300€, a fons perdut, a cadascú dels 850 negocis locals. I a més acaba de demanar un crèdit de la línia ICO en una entitat bancària local, amb un interés del 2% i a pagar en 5 anys, amb un de carència, en unes condicions que considera «favorables», segons ha explicat a Riberaexpress.

Santacreu també veu amb bons ulls la venda a domicili propiciada pel consistori local, així com el portal on line, «Alzira Viva», que funcionará pròximament, en considerar que «son iniciatives que poden ajudar».

Incertessa i supervivència

Amb estes circunstàncies «tot el sector de la restauració estem passant-ho malament, amb moltes dificultats per a la supervivència»  i lamenta «la incertessa de quant podrem obrir i el com, amb quines mesures d’higiene, de segurat podrem treballar, perquè en cap lloc te diuen res». Una incertesa que s’agreuja al tindre clar que «ens reduiran, al menys un 50%, l’aforament, fins que passe tot, dels establiments» i que «en el seu dia hem d’obrir amb el mateix personal durant els sis primers mesos».

Este restaurador-venedor es mostra «pesimista» respecte al futur; «no tinc clar que molts establiments puguen aguantar molt de temps, ho veig prou complicat». Perquè augura que «si no tenim vacuna en la próxima tardor, la psicosi i la por serà prou elevada entre nosaltres a l’hora d’anar a certs establiments».

Ara bé ens ha confessat que, «el primer dia que em deixen eixir tinc molt clar que me,n aniré de festa amb els amics».

Riberaexpress