El Govern rectifica i autoritzarà els passejos per als menors de 14 anys

0
369
Salvador Illa ministre de Sanitat
Els xiquets de fins a 14 anys podran eixir a partir del diumenge 26 d’abril a fer passejos, amb el que el Govern rectifica la mesura aprovada aquest mateix matí en la qual només permetia les eixides dels menors per a acompanyar a un adult en activitats com anar al supermercat, a la farmàcia o al banc.

La modificació l’ha anunciada en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

La mesura, aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres, que afecta un total de 6,8 milions de xiquets entre 0 i 14 anys, va causar renou en organitzacions sanitàries, comunitats autònomes i partits polítics, inclòs Podemos, soci del Govern, a favor que els xiquets pogueren eixir a passejar i no ficar-se en establiments tancats.

Respecte a aquesta mesura, el ministre afirma que «no estem en una fase de desescalada, estem en una etapa de confinament». Salvador *Illa concretarà en els pròxims dies com s’efectuarà l’eixida dels xiquets, quant temps i si serà o no amb mesures de protecció per als menors.

El vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, ha celebrat aquest dimarts que finalment es vaja a permetre als xiquets menors de 14 anys passejar a l’aire lliure acompanyats des de diumenge que ve, tal com havia demanat la Direcció General de Drets de la Infància i de l’Adolescència que depén del seu departament.

«Xiquetes i xiquets han de poder eixir al carrer per a respirar a l’aire lliure, amb passejos curts i controlats. És de sentit comú. Amb aquesta mesura s’aconsegueix un equilibri entre la protecció enfront de la pandèmia, i el benestar emocional dels xiquets i les xiquetes», ha defensat en un missatge que ha difós en les xarxes socials.

Màscares a 0,96 euros

Igualment Salvador Illa ha anunciat el preu màxim de venda al públic de les màscares quirúrgiques, que se situa en 0,96€ cadascuna IVA inclòs.En aquest sentit, Illa ha informat que per a adoptar aquesta decisió s’ha valorat la situació del mercat, concloent que aquest preu «no obstaculitza» i permet que seguisquen els mecanismes de mercat habituals.

Així mateix, el ministre de Sanitat ha informat que «pròximament» es regularà també el preu de les màscares higièniques, si bé s’esperarà que s’active la producció nacional de les mateixes i a assegurar-se que la regulació de preus aconsegueix «evitar els abusos».

Precisament sobre aquestes màscares, Illa ha recordat que el Govern ha recomanat el seu ús, tant les reutilitzables com les no reutilitzables a les persones que han d’anar en transport públic a treballar o en les situacions en les quals no es puga assegurar la distància mínima aconsellada. «Si es produeix un abús dels preus d’aquestes, el Govern prendrà mesures i, de fet, ja està habilitat el mecanisme per a poder fer-lo», ha emfatitzat.

Al mateix temps, Illa ha informat que el Govern està treballant per a fixar el preu de tots els productes sanitaris, si bé ha assenyalat que el mecanisme ja està activat, per la qual cosa es «actuarà» si es detecten més abusos.

Dit això, el ministre de Sanitat ha recordat que les màscares no es necessiten utilitzar si es compleixen tres requisits bàsic: guardar una distància de dos metres, llavar-se sovint les mans i cuidar la higiene personal.