A l’espera d’un nou Dr Ferran

0
318
el doctor Jaime Ferran salvà la vida de la major part de la població d'lzira en 1885. Imatge de Wiquipèdia
Ferran injectava la vacuna en el braç entre una i tres punjades

«Sino haguera sigut per la vacuna del Dr Ferran els meus germans Reme, Enrique i jo no estariem açí» recorda l’economista d’Alzira, Xavier Sierra, en ser el seu iaio, Manuel Sierra Pascual, ú dels nombrosos alzirenys vacunats pel doctor català contra el cólera l’any 1885.

Jaime Ferran (1852-1929) va salvar, no sols la vida d’quell jovenet Enrique, sinó la de les dos terceres parts de la població d’Alzira, on va ser administrada massivament, per primera vegada, en acceptar, l’Ajuntament d’aleshores, que els seus veïns feren de conillets d’índies davant l’amenaça del còlera, una epidèmia que havia entrat pel port de València.

El còlera és una malaltia infecciosa provocada pel bacil, Vibrio cholerae, que produïx vòmits i una forta diarrea i que provoca la mort del contagiat per deshidratació en menys d’una setmana, al transmitir-se per l’aigua i els aliments.

Set pandèmies

Al llarg del segle XIX, el còlera es va estendre per tot el món des del delta del Ganges, a la Índia, on es va originar, i que provocà un total de sis pandèmies que mataren a milions de persones de tots els continents. La sèptima i fins ara última pandèmia començà al sud d’Àsia en 1961 per arribar a Àfrica deu anys després i fins i tot a Amèrica en 1991.

Cal recordar que la vacuna del metge Jaime Ferran va ser la primera en immnunitzar als humans contra una malaltia bacteriana. El doctor havia treballat, prèviament, en vacunes veterinàries a Catalunya per a desplaçar-se, posterioment, a França després d’assabentar-se de les investigacions del doctor Pasteur.

La vacuna de Ferran

Ferran va descobrir la vacuna contra el còlera cultivant bacteris presos de la deixalla d’una persona malalta, i a més fent créixer el bacteri en un cultiu de nutrients a temperatura ambient. Este material el va aplicar a algunes persones per mitjà d’una a tres injeccions al braç.

Els veïns d’Alzira, primer i després fins a 50.000 valencians, foren vacunats contra el temut còlera. A la capital de la Ribera els descendients d’Enrique Sierra i de quasi tota la població li deuen, pràcticament la vida, a este ínsigne doctor al que li dedicaren, un important carrer en senyal d’eterna gratitut.

Ara, 135 anys després, els habitants, d’Alzira, de València i de la resta del món confien amb el sorgiment d’un nou Dr Ferran que salve milions de vides descobrint una vacuna contra el perillòs coronavirus.

Riberaexpress