El Vaticà autoritza a celebrar la Setmana Santa a setembre

0
518
La Santa Faç d'Alzira durant un trasllat

La Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments ha emés un comunicat al qual planteja suggeriments per a celebrar la Setmana Santa davant la difusió del coronavirus i suggereix que les processons se celebren el 14 i 15 de setembre.

Aquesta institució vaticana explica en el document que les «expressions de pietat popular i les processons que enriqueixen els dies de la Setmana Santa i del Tridu Pasqual, segons el parer del bisbe diocesà, podran ser traslladades a altres dies convenients, per exemple el 14 i 15 de setembre».

Per tant, les processons ja suspeses per a aquesta pròxima Setmana Santa podrien eixir al carrer en aqueixes dates, si així ho decideix el bisbe.

El document dóna llibertat als bisbes, però estableix indicacions «en aquest difícil temps en el qual estem vivint a causa de la pandèmia del Covid-19 considerant l’impediment per a celebrar la litúrgia comunitàriament».

Les confraries i dosels d’Alzira

El president de la JHHCC d’Alzira Vicent Fábregues ha recordat que la decissió de les confraries va ser la de «suspendre la Setmana Santa fins el pròxim any», però tot i això,»es reunirem de nou quan passe l’Estat d’Alarma» decretat pel Govern per fer front al coronavirus. Així mateix`considera que caldrà escoltar el que diga l’arquebisbe de València Antonio Cañizares, al respecte donat que el Vaticà deixa en mans dels bisbes i arquebisbes la decissió definitiva.

Fábreques averteix que el 14 i 15 de setembre no serien dades adients en caure dilluns i dimarts respectivament i que en bona llògica «deuria celebrar-se durant un cap de setmana». Alzira compta amb la particularitat dels dosels que permaneixen, acabats en un 90%, en els seus locals respectius.

Explica que només la missa crismal, en la qual es beneeixen els olis que s’utilitzaren per als sagraments durant l’any, pot ser posposada, mentre que no és possible en la resta dels actes de la Setmana Santa.

Demanen que, encara que les misses de l’anomenat Tridu Pasqual es facen sense gent, «s’avise als fidels del seu començament perquè puguen unir-se en oració des de les seues pròpies cases» i es dóna suport a l’ús dels mitjans de comunicació i tecnologies per a difondre-les,

En el Dijous Sant es demana celebrar la missa, encara que siga sense fidels, però ometre la cerimònia de la rentada dels peus, així com la processó final que se celebra al final de la cerimònia.

Mentre que el Divendres Sant també s’insta als sacerdots a dir la missa igualment i «establir una especial intenció pels malalts, els morts i els qui han patit alguna pèrdua».