El Govern aprova mesures valorades en 200.000 milions

0
220
Pedro Sánchez durant l'anunci de les mesures. Foto:EFE

Pedro Sánchez «És el major esforç de la història de la democràcia»

El Govern fa un pas més. En un Consell de Ministres marcat per l’excepcionalitat, l’Executiu de Pedro Sánchez ha aprovat una nova sèrie de mesures per a pal·liar la crisi del *coronavirus, aquesta vegada des del punt de vista econòmic. El mateix president va comparéixer després de la reunió -la primera de manera telemàtica en la història- i va explicar que Espanya està davant una situació «excepcional». I per això el pas donat va ser rotund: el Govern mobilitzarà 200.000 milions d’euros per a pal·liar la crisi. «És el major esforç de la nostra democràcia», va sostindre el president Sánchez.

«D’aquesta xifra, 117.000 milions seran de titularitat pública, i la resta, privada», va afegir durant la seua compareixença. «Hem de frenar una altra corba descendent del front econòmic: la corba descendent de l’ocupació i la producció», va prosseguir el líder de l’Executiu, que va posar l’accent en diverses ocasions en què es tracta de «una crisi temporal, que ha de ser tractada com a tal».

El Govern pretén que aqueixos fons es mobilitzen «al més prompte possible», i Sánchez apel·la també a la fortalesa de la societat: «Es tracta d’un esforç enorme, decidit, que respon a la magnitud del repte i al compromís de l’Executiu. No deixarem a ningú arrere». I és que al llarg d’una densa roda de premsa, el president va aclarir que estaran «garantits els serveis públics essencials, també els de telecomunicacions», amb la mirada posada en les famílies més vulnerables i afectades, de l’una o l’altra manera pel *coronavirus. Així, «s’assegurarà el dret de l’habitatge de les persones amb més dificultats» amb la moratòria en el pagament de les hipoteques.

Acomiadats o quasi en fallida, les altres víctimes del coronavirus a Espanya
«Cap persona en una situació econòmica difícil perdrà el seu habitatge», va sentenciar Pedro Sánchez en aquest sentit. Va voler agrair, així mateix, la labor de la patronal, els sindicats, els partits de l’oposició i els presidents autonòmics: «Han fet grans propostes que han sigut incloses en el reial decret». El Govern ha desglossat també un apartat per a l’escenari laboral. En paraules del president, «cal tractar que una crisi temporal tinga un impacte permanent en el mercat laboral».

D’aquesta forma, va recapitular el pla de Moncloa. Els assalariats podran «reduir la seua jornada fins i tot al cent per cent per a facilitar la conciliació i hi haurà una «flexibilització dels ERTE: es beneficiaran tots els treballadors», perquè tindran dret a atur encara que no complisquen el requisit de cotització i no computarà per al futur.

Així mateix, l’Executiu reforçarà la «liquiditat de les empreses que siguen solvents» amb la creació d’una línia d’avals de fins a 100.000 milions d’euros. «L’Estat serà el garant de les operacions», va continuar Sánchez, al mateix temps que va anunciar una «reforma perquè les empreses de fora de la UE puguen fer-se amb el control d’empreses espanyoles» en aquesta crisi.

En el pla curt de Pedro Sánchez durant la seua compareixença, i amb semblant seriós, es va confirmar també que el Govern es compromet «amb el reforç de la investigació científica per al desenvolupament d’una vacuna: s’habilitaran 30 milions d’euros dedicats a dotar al CSIC i a l’Institut de Salut Carles III». Es tracta, va sentenciar Sánchez, d’una «mobilització colossal de recursos públics».

El Govern congelarà el pagament de les hipoteques als acomiadats o afectats pel coronavirus
Sobre els Pressupostos Generals de l’Estat, Sánchez va asseverar que «més que uns PGE d’urgència» són necessaris «uns Pressupostos de reconstrucció» davant la crisi del coronavirus. Va ser Ciutadans el primer partit que va plantejar aquesta opció. Seran uns comptes que el Govern vol «acordar amb totes les formacions polítiques».

Preguntat per les discrepàncies entre PSOE i Unides Podemos, el president va apuntar que els debats «són necessaris» quan es tracten qüestions tan importants. «L’Estat ha actuat des del primer minut», va esgrimir, ja que l’Estat és «des del Govern» però també «un ajuntament, un capítol o un consell».

«Estem vivint i viurem dies molt durs»
Al desglossament de mesures econòmiques, Sánchez va afegir missatge d’ànim i referències a la part sanitària. «Estem vivint i viurem dies molt durs», va assumir el líder socialista, que va reiterar un mantra pronunciat en els últims dies: «El virus no distingeix d’ideologies ni classes ni territoris, ens està colpejant a tots». I això no està exempt de més i més dificultats. Sánchez va ser molt clar en aquest sentit: «Tots els països estem fent passos en un camí plagat d’ombres i amb molt poques certeses».

Per a animar a la societat, el president va apuntar que des del Govern «es farà tot el que faça falta, on faça falta i com faça falta». Va definir als espanyols com un «poble exemplar» i per això, va afegir, «l’esforç ha d’estar com a mínim a l’altura del sacrifici dels espanyols».

Tot això té diverses etapes. «La primera fita serà doblegar la corba, queden encara dies però com més prompte millor arribem, més a prop estarem del final». El següent pas serà que hi haja «més altes que nous contagis» i el tercer i últim, «la derrota total» seria «l’aparició d’una vacuna».

20 minutos