El president del Govern prohibix tots els viatges que no siguen de força major

0
289

El Govern ha decretat aquest dissabte l’estat d’alarma per segona vegada en democràcia per a frenar l’expansió del coronavirus. Segons el text aprovat pel Consell de Ministres en la reunió extraordinària que ha celebrat en Moncloa, des del dilluns es confinarà als espanyols en els seus domicilis excepte en casos concrets i des de hui mateix es posa a totes les autoritats de l’Estat a les ordres del Govern de la nació, segons el diari El Mundo.

Sobre la circulació de persones, el Govern es disposa a aprovar una ordre en la qual només es permetrà eixir del domicili en aquests casos:

1. Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

2. Assistència a centres sanitaris.

3. Desplaçament al lloc de treball per a efectuar la seua prestació laboral, professional o empresarial.

4. Retorn al lloc de residència habitual.

5. Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

6. Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.

7. Per causa de força major o situació de necessitat.

8. Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa degudament justificada.

D’aquesta manera, els ciutadans tindran certa llibertat de moviments malgrat les restriccions. El que es prohibeix de manera expressa és qualsevol eixida per motius d’oci.

Igualment, es permetrà la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a la realització de les activitats referides abans o per al proveïment de carburant en gasolineres o estacions de servei. En tot cas, en qualsevol desplaçament hauran de respectar-se les recomanacions i obligacions dictades per les autoritats sanitàries.

A més, l’estat d’alarma posa a tots els cossos de seguretat, inclosos els Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza i les policies locals sota l’autoritat del Ministeri de l’Interior. «Els integrants de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, els Cossos de Policia de les comunitats autònomes i de les corporacions locals quedaran sota les ordenes directes del titular del Ministeri de l’Interior quan siga necessari per a la protecció de persones, béns i llocs, podent imposar-los serveis extraordinaris per la seua duració o per la seua naturalesa», diu el decret que s’aprovarà aquest matí.

Als agents se’ls autoritza a realitzar registres i «comprovacions en les persones, béns, vehicles, locals i establiments que siguen necessàries». «A tal fi, la ciutadania té el deure de col·laborar i no obstaculitzar la labor dels agents de l’autoritat en l’exercici de les seues funcions», continua el text.

Com a recurs addicional, «per a l’eficaç compliment de les mesures les autoritats competents podran requerir l’actuació de les Forces Armades». «L’Exèrcit està preparat», ha dit en la seua compareixença el president del Govern, Pedro Sánchez.

SOM CAPAÇOS DE FER-HO UNITS
Sánchez ha llegit el decret passades les 21.00 hores, després d’una reunió del Consell de Ministres de més de set hores en la qual hi ha hagut fortes discrepàncies. «Som capaços de fer-ho units», ha dit, intentant transmetre un missatge d’optimisme a la societat després d’una setmana de caos, descontrol i falta de decisions.

El president ha intentat ser directe dient que les mesures aprovades «són dràstiques i tindran conseqüències». Ell mateix ha proclamat que la principal és que a partir d’aquesta nit «l’autoritat competent en tot el territori serà el Govern de la nació», per damunt d’autoritats autonòmiques, provincials i locals.

«Donarem resposta amb tots els recursos que siguen necessaris», ha continuat. Hi haurà un paquet econòmic d’ajuda a famílies i empreses, però es retarda la seua aprovació al pròxim Consell de Ministres, que previsiblement se celebrarà dimarts que ve.

Es forma un grup fort en el Govern de seguiment de la crisi en el qual seran autoritats en tot l’Estat els ministres de Defensa, Margarita Robles; d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; de Transports, José Luis Ábalos, i de Sanitat, Salvador Illa. Aquest últim assumirà a més les funcions de totes les àrees que queden fora de les funcions d’aquests quatre ministres. En aquesta sort de Govern d’excepció no hi ha, per tant, cap ministre de Podemos.

SE CENTRALITZA EL SISTEMA DE SALUT
En el decret aprovat també s’autoritzen «requises temporals de tota mena de béns necessaris», es confirma el tancament dels col·legis en tota Espanya i es prohibeix l’obertura de tota mena d’establiments d’oci, cultura i esport.

De moment es permetran activitats com l’assistència a llocs de culte religiós, amb la mera indicació d’evitar aglomeracions i guardar una distància d’un metre amb altres persones.

El decret de l’estat d’alarma també estableix la centralització del sistema nacional de salut «sota les ordres directes del ministre de Sanitat», podent, com en el cas dels agents de Policia, imposar als professionals «serveis extraordinaris», com de fet ja està ocorrent. a gestió continuarà corresponent a les comunitats autònomes, però serà competència del ministre «garantir la cohesió i equitat en la prestació» del servei sanitari. Això serà important per a garantir el transvasament de mitjans materials i humans d’un territori a un altre en cas de necessitat.

En Justícia, s’interrompen els terminis previstos en les lleis processals, encara que en els casos que estiguen en fases d’instrucció es permetrà al jutge ordenar actuacions que siguen inajornables.

En l’Administració, se suspenen els terminis per a tràmits en tot el sector públic.

Totes les mesures entraran en vigor hui com al decret siga publicat en el Boletín Oficial del Estado, excepte les disposicions sobre la circulació de persones, que ho faran el dilluns 16 de març a les 8.00 hores. El termini inicial d’aquest estat d’alarma és de 15 dies, que podrà ser prorrogat amb l’autorització del Congrés, on els principals partits ja han garantit el seu suport.