15 dies per desmuntar el pinacle i 90 per al projecte de restauració de la torre medieval d’Alzira

0
354
La torre medieval de Santa Caterina reclama ajuda 8 segles després
Els tècnics reclamen al pàrroc que desmunte el pinacle de la torre

El dia de Sant Josep culmina el termini de 15 dies atorgat per l’Ajuntament d’Alzira a la parròquia de Santa Caterina per al desmuntatge del pinacle que corona l’espadanya de la torre medieval que es troba fortament deteriorada davant «la falta total de manteniment i per la realització de desafortunades intervencions» segons l’informe dels tècnics municipals d’Urbanisme.

A més aprèmia al pàrroc a la «retirada immediata de tot element que es puga desprendre’s sobre la via pública especialment les rajoles ceràmiques que conformen el pis del segon balcó».

Treballs pressupostats en més de 86.000€

Abans que acaben les falles l’esglèsia està obligada, segons l’acord de la Junta de Govern, a «fer els treballs necessaris de consolidació del gran clevill transversal que presenta la cúspide de l’espadanya, així com dels ancoratges de ferro dels dos balcons sobre el mur». La més greu d’aquestes intervencions va ser «eliminar les voltes intermèdies, fet que ha provocat que els murs tinguen una major esbeltez i és la causa de l’aparició de lesions de vinclament». Treballs que tenen un pressupost de 86.866,63 euros (IVA inclòs).

Per a disminuir l’esbeltez dels murs, els tècnics consideren «necessari reconstruir les tres voltes (bóvedas), situant en la seua part superior una llosa armada de xicoteta grossària parell a diafragmar interiorment la torre i compensar els seus empenyiments». I afegixen «així mateix és necessari consolidar els murs del cos principal construïts amb murs a la romana de sillarejos a dues cares».

Restauració integral

Per a la reparació d’aquests danys estructurals, l’informe considera «preceptiu» redactar amb caràcter d’urgència, el corresponent projecte arquitectònic de restauració integral de la torre, encara que estos treballs no estan inclosos en l’Ordre d’Execució, aprovada per l’equip de govern.

Així concedixen un termini màxim de 3 mesos, perquè la parròquia presente a l’Ajuntament «un projecte de restauració i consolidació de la torre, que definisca els treballs a realitzar per a garantir la seua estabilitat i adorn».

El consistori li recorda al pàrroc de Santa Caterina, Enrique Masiá, que al formar part el temple de l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, en ser declarat BIC en el seu dia, el titular «està obligat conservar i a mantindre la integritat del seu valor cultural. I també a informar a la Conselleria d’Educació i Cultura la informació que li demane sobre el seu estat i a facilitar la inspecció i l’ús.

Els tècnics d’Urbanisme expliquen a Riberaexpress, que en este cas no han fet altra cosa que seguir «les directrius marcades pel Pla Especial de la Vila, per evitar el perill de caiguda i que ningú puga eixir perjudicat».

Tot i l’últimàtum municipal, Masiá considera que la notificació de l’ajuntament «és confusa» i ha avançat que el cost de la reparació corre a càrrec dels feligresos mitjançant «una recol.lecta especial».

Riberaexpress