El Pla d’Usos proposa «controlar» l’accés a la Murta que ha incrementat un 60% els visitants

0
169
Assistents a un concert en la Murta

L’augment s’ha disparat durant els últims tres anys

En abril supera les 10.000 visites per la Pasqua

El PUP preten en canvi potenciar l’ús públic a la Casella

La finca municipal de la Murta ha incrementat el nombre dels visistants, en un 60%, durant els últims 8 anys, passant dels 27.844 de l’any 2010 als 44.173 de 2018, últim cens facilitat per l’àrea municipal de Medi Ambient

L’augment s’ha deixat notar especialment a partir de 2016, arribant al seu cim en 2017, amb un total de 46.250 usuaris, que baixaren als 44.173 de 2018.

El mes d’abril és el preferit pels visitants; si en 2010 el registre municipal contabilitza 5.541, en 2017 l’increment arribà al 100%, amb un total de 10.577 que és el rècord de la Murta. Per contra juliol i agost, és a dir a l’estiu es quan la Murta resulta menys visitada.

El Pla d’Usos del Paratge Municipal Murta-Casella (PUP), pendent de ser aprovat per la corporació, contempla com objetiu a curt termini, és a dir en els dos pròxims anys, el que anomena «restricció» d’ús públic, amb mesures de «control d’usuaris (espacial i temporal) en base a la capacitat màxima d’acollida estimada».

Caps de setmana i Pasqua

En Medi Ambient consideren que les xifres globals dels últims anys, tot i el considerable increment, no han arribat encara al màxim de capacitat que estimen els tècnics. Ara bé la possible restricció afectaria als caps de setmana i a festes com les de Pasqua, en els que es produixen les màximes acumulacions de gent.

A mitjan termini, entre 3 i 5 anys, el PUP proposa la «potenciació» de l’ús públic en la Casella, millorant l’accessibilitat i incorporant equipaments i instal.lacions i sense aplicar mesures de control per al seu accés.

Pel que fa a la finca de la Murta es «mantindran les restriccions i el control d’usuaris» i haurà com a novetat «la concertació prèvia d’activitats, que potenciarà el Fons Econòmic de Sostenibiltiat de Gestió «per a finançar actuacions a llarg termini».

A llarg termini, entre 6 i 10 anys, el Pla proposa la «millora i dispersió/desconcentració» de l’ús públic a l’interior de la Murta, en incorporar «un punt d’atracció distant de la zona del Monestir» que no especifica.

Mentre preveu incloure per primera vegada «un control d’accés» a la Casella, així com la concertació d’activitats en esta zona del paratge.

La Murta compta amb una superfície total de 3.111.000 m2, dels que 42.700 m2 son d’ús públic, davant els 4.599.000 m2 de la Casella i una àrea d’ús públic prou semblant de 49.420 m2.

Els tècnics municipals de Medi Ambient consideren el paratge com «un museu municipal a l’aire lliure», que per a fer-lo «sostenible», està previst ficar en marxa una ordenança fiscal, per a este i altres usos, com visites guiades i reportatges en el jardí de la Casona «en horari especial amb la finalitat de mantindre’l» encara que recalquen que «l’entrada serà lliure». Asseguren que esta pràctica «es fa en altres paratges».

En un futur pròxim es podrà fer la reserva per a accedir a la Murta per Internet, «la pròpia gent serà la que autoregule l’accés», asseguren.

Riberaexpress