Jaume Bohigues: «Sinò coincidiren amb les falles de València, Alzira reventaria de gent»

0
235
Jaume Bohigues en el centre del seu nombrós equip el dia de la seua renovació al capdavant de la JLF
Bohigues junt l’actual fallera major d’Alzira Alba Carrió en la última Gala Cultural Fallera
El president de la JLF d’Alzira Jaume Bohigues és un entusiasta defensor de les falles de la seua ciutat i a la pregunta de quins monuments es podran vore, en apenes 20 dies, no dubta en avançar que «tenen un nivell impressionant, jo no voldria ser membre del jurat davant la dificultat d’elegir la millor falla de cada categoria».
El màxim dirigent faller diu que l’exposició del Ninot «ja dona a entendre que hi ha molt de nivell i en la categoria infantil trobarem autèntiques obres d’art», assegura. I pel que fa als monuments de la Secció Especial «estarà molt complicada la decissió del jurat, pot guanyar qualsevol de les tres, la veritat és que ens hem de sentir orgullosos de les falles d’Alzira«.

7.000 fallers i festes obertes

Destaca l’elevat cens faller de la capital de la comarca que ja frega els 7.000 fallers i falleres, «cens que creix a un ritme de 150 anuals», apunta el que significa que 16 de cada 100 habitants són fallers, «mentre València es queda en un 11%».
Jaume considera que a Alzira «tenim els actes fallers més bonics», el seu entusiasme el porta a manifestar que «sinó coincidiren amb les falles de València, el poble d’Alzira reventaria ixos dies». La diferència respecte a les del cap i casal «és que les nostres son unes festes obertes a tot el món, hem aconseguit fer una festa molt bona i barata, les falles no son sols pera als fallers sinò per al poble».
Les mascletaes constituixen la màxima atracció, així  diu alguna d’elles com la de Sant Josep «es vista per unes 12.000 persones». Tot seguit puntualitza, «no totes poden vóreles, en estar abarrotades les rodalies de la Plaça del Regne «hi ha gent que es conforma en escoltar-les».
Tot i això reconeix que les falles de la capital de la comarca no han arribat encara al seu cim; lamenta que no hi haja una Nit del Foc, com s’ha produït en alguna ocasió; «perquè val una fortuna». Enguany tampoc hi haurà la macrodespertà «per falta d’un patrocinador».

Potenciar les carrosses de la Cavalcada

Pel quefa a la Cavalcada Multicolor també la considerable millorable; «falta potenciar les carrosses, com fan a Borriana i Dènia, caldria donar premis per valor d’uns 5.000 euros. A més li agradaria que no es beguera durant el trajecte «hi ha un 50% que participa de secà, que lluiten per guanyar el concurs, però no puc prohibir beure, estem donant-li prou més valor que abans quan era un botelló legalitzat».

Coets al 100%

Ara bé, torna a entusiarmar-se durant l’entrevista al recordar que «moltes juntes locals ens han demanat el reglament faller i també han preguntat pel sistema dels jurats». També es sent orgullós que «Alzira siga de les poques poblacions falleres que tinga legalitzat al 100% el llançament de coets, hui tots els fallers tenen el carnet, fins i tot per encendre les traques». Així que opine que les falles d’Alzira «van pel bon camí».
Reconeix la tasca dels seus antecessors en el càrrec, «cadascú dels presidents ha millorat un aspecte de la festa», ell es vanaglòria d’haver-les democratitzat un poc més, «hem propiciat que les comissions opinen i decidisquen.
Jaume Bohigues ha eixit al pas d’alguns rumors que apuntaven a que no compliria els dos anys de mandat que culminen en 2021; «acabaré el pròxim any després de quatre anys de president, compliré un cicle i aleshores vindrà bé una renovació d’idees i de persones».

Riberaexpress