Paco Clari:»El sector ha d’estar unit per per front als grans operadors»

0
256
Paco Clari en un camp de caquis del terme d'Alzira

Milers d’agricultors de tota la Comunitat Valenciana protesten este matí pels carrers de València davant «l’escasa rendibilitat del camp pels baixos preus que marquen els 8 o 10 grans operadors» segons el productor i president de la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira -Aizicoop-, Paco Clari.

«Estem treballant a pèrdues mentre els intermediaris incrementen més d’un 500% el preu que paguen al llaurador» lamenta Clari que afegix «quan nosaltres estem cultivant, mantenient el medi ambient a costa de la nostra butxaca».

El dirigent cooperativista arremetix també contra els parlamentaris «és per afussellar-los quan voten a favor d’acords comercials amb altres països de fora de la Unió Europea».

La principal reivindicació d’este agricultor alzireny i de tot el sector en general no és altra que «establir un preu mínim en el camp per a poder viure dignament«. La falta de rendibilitat en el sector és la que origina que els joves no es dediquen a l’agricultura, «es poden comptar amb els dits d’una mà els menors de 30 anys d’Alzira que es dequien professionalment al camp».

160.000 ha abandonades

Això està provocant que a la Comunitat Valenciana es contabilitzaen ara al voltant de 160.000 hectàrees de cultiu abandonades. En el cas d’Alzira arriba al 20% d’abandonament en les partides que reguen a motor.

Las precarietat provoca que «un percentatge molt alt de productors no puguen assegurar les collites de cítrics» i que la majoria te diguen, «jo me conforme en que no me coste diners de la butxaca».

Les campanyes de cítrics i caquis també han sigut enguany «prou desastrosses», en les taronges pel temporal Gloria que ha tombat milers de quilos i en els cas dels caquis perquè ha quedat molta fruita penjada dels arbres i han arribat a pagar-se fins a 5 cèntims el quilo.

Marcar els preus

Paco Clari repetix durant l’entrevista que la solució no és altra que «la unió del sector, perquè si estem units podriem marcar nosaltres els preus en lloc dels 8 0 10 grans operadors en Europa que s’ajunten per marcar-los ells».

Per al dirigent d’Alzicoop «és més fàcil del que pareix, marcar uns preus mínims és qüestió de voluntat».

Esta cooperativa tanca hui les seues portes perquè tota la plantilla puga participar en la manifestació que eixirà a les 11 del matí del centre de València. Entre els dos autobusos que han ficat l’Ajuntament i la cooperativa i els que viatjaran amb tren, es calcula que d’Alzira poden anar hui més de 150 agricultors a la massiva protesta del sector.