«Gràcies a tú Juan la meua sogra està viva»

0
308
Així ha quedat la saleta on sembla que es va originar el foc
El replanell del quart pis este migdia
La vivenda sinistrada en el quart pis de l’edifici Sucro en el centre de l’avinguda

Juan Cuesta, gerent del pub El Patrón, va tindre un comportament heroic el passat dissabte quan, al voltant de les 7 de la vesprada, es botava foc el quart pis de l’edifici Sucro, tot just al centre de l’avinguda Sants Patrons.

La seua parella, Patri, es va adonar que queia cendra del cel en eixir del pub i tornà cridant «foc , foc», immediatament Juan sense pensar-ho dos voltes pulsà tots els timbres de la finca però «sols em contestà una xineta». I pujà per l’escala de l’edifici, junt a un jove que passava per allí, desafiant l’intensa fumaguera i es trobaren a Marian, de 71 anys, en el replanell del quart pis, «que volia tornar a la vivenda a per les joies».

Ràpidament l’agafaren en braços entre els dos i la baixaren per l’escala; «recorde que el fum em marejava i que hem donà la sensació d’estar dins d’un forn, feia una blamor que ens axixarrava «, manifestava hui a Riberaexpress, conscient que es va jugar la vida. «En eixe moment no ho vaig pensar, el que volia era ajudar a qui fora, tens que actuar ràpid sense pensar, perquè si ho penses no puges».

La porta de la vivenda sinistrada es va quedar oberta, fet que afavoria l’expansió del foc i del fum, a gran velocitat pel replanell, primer i de la resta de l’escala després; «el cap dels bombers em va dir que feia molt de temps que no veia una cosa així». La prova és que després de baixar a Marian «tornarem a pujar i ja no poguerem passar del segon pis de la blamor que feia».

Cremades en el monyo i en les mans

La dona de 71 anys es va quedar sentada en una cadira a la botiga del baix de la finca «Cerratto», molt ben atesa per les botigueres que escoltaven el seu trist lament «no tinc assegurat el pis». Tenia el monyo «pràcticament carbonitzat» i s’havia cremat en una mà al ficar-la damunt la barana de l’escala. Tot seguit l’atengueren el el SAMU i després la traslladaren a l’Hospital d’Alzira.

En apenes cinc minuts arribaren a l’edifici quatre patrulles de la Policia Nacional que es dedicaren a traure de les cases «a les persones majors que son la majoria dels residents», i «en poc de temps vingueren la Policia Local i els bombers».

Aigua i llet

Cuesta continuà la seua tasca de bon samarità proporcionant aigua als agents policials i als bombers i llet a les persones majors de la finca que es trobaven ja al carrer.

A la dona que rescatà de les flames li té un carinyo especial perquè «a diari li ajude a tirar les bosses de fem al contenidor». Però el que més li ha emocionat a l’heroi de l’Avinguda és quan arribà un filla i el gendre de València un rato després; «me va abraçar i em digué gràcies a tú la meua sogra està viva».

Les imatges que acompanyen este text son prou reveladores dels quantiosos danys que va patir la vivenda del quart pis de l’edifici Sucro, així com del replanell. Hui un electricista intentava recuperar la llum per a la finca que, poc a poc, recupera la normalitat després d’un dissabte negre que mai oblidaran.

La Policia Nacional investiga, a hores d’ara, les causes de l’incendi, la propietària li va dir a Juan que s’havia cremat el televisor quan ella mirava un programa en la saleta d’estar.

Riberaexpress