Cal recuperar el Pla contra Inundacions del Xúquer / Opinió: Tomàs Pérez

0
274
El riu Xúquer ple de gom a gom

Què farem amb les inundacions?

Amb les terribles inundacions de 1982 i 1987 l’Estat Espanyol va semblar que s’assabentava de la necessitat de millorar la seguretat de les persones que vivim en la Ribera del Xúquer. Es va estudiar detingudament el comportament del riu durant les avingudes per part del CEDEX (Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas) a partir del qual es varen fer propostes i actuacions com l’embassament de Bellús o de l’Escalona. Fins que en 2012, amb el bagatge de l’estudi de les nostres avingudes i l’estat del coneixement tècnic en hidrologia i medi ambient, es va presentar per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer el “Plan global frente a inundaciones en la Ribera del Júcar”, també conegut per Pla Garaulet, pel cognom d’un dels seus principals impulsors.

El Pla Garaulet contempla, des d’una visió més moderna i respectuosa amb el medi ambient que les propostes de les dècades anteriors, el concepte de facilitar el pas del riu, junt amb construcció de xicotetes preses de laminació de les avingudes per tal de llevar-li entrebancs que augmenten la inundabilitat dels nostres pobles, un concepte que entenem immediatament totes les persones que hem viscut riuades. Té actuacions importants en el baix Xúquer, en Alzira principalment, i millora el drenatge del riu cap a l’albufera i l’estany.

Des de la tardor de 2011, que es va reunir la comissió de participació del Pla global front a inundacions, el treball està paralitzat, no s’ha tornat a saber res. Però l’oratge i el canvi climàtic no ho estan. Inexorablement, les inundacions continuen i ens amenacen amb major freqüència i intensitat. Durant el passat temporal “Glòria” ens quedarem a les portes que s’inundaren els nostres pobles. Serà la propera tempesta la que ens inunde? Quan tardarà?

La inundació és inexorable, però podem fer molt per disminuir-la: l’Estat, sent responsable i executant el Pla enfront de les Inundacions de la nostra comarca; i nosaltres i les persones que habitem la Ribera, exigint-lo.

Tomàs Pérez (Signen també aquest article: Pilar Gil, Carmen Vives, Andrea Viñes, Marina Mir, Jesús Vaca, Vicent Camarasa, Jordi Sánchez i Vicent Martínez: membres de l’executiva de Compromís Alzira)