La decadència comercial de l’Avinguda Sants Patrons

0
577
L'Avinguda he perdut nombrosos clients durant els últims anys

Fernando Pascual: «Els lloguers son molt elevats perquè els propietaris son jubilats rentistes que preferixen tindre,ls tancats»

Manolo Costa: Si tinguera que montar ara un negoci ho faria en Pérez Galdós

Salva Hidalgo: Cal que tornen marques atractives i instal.lar un centre comercial al mig de la ciutat

Alicia Sierra: No soc partidària de tancar el trànsit i els lloguers ja no son tan cars

 

L’arribada de les grans superfícies unit a la crisi econòmica sorgida a l’estiu de 2008 provocaren la caiguda progressiva de les vendes en la que, aleshores, era la principal àrea comercial d’Alzira que havia abastat, en la dècada dels 90, el seus anys de màxim esplendor

Els elevats preus dels lloguers provocaren la fugida de les franquícies importants cap el Centre Comercial Ribera del Xúquer (Eroski), on els donaven tota sort de facilitats perquè feren de locomotora de la nova gran superfície ubicada al terme de Carcaixent.

El preu dels lloguers arribà a disparar-se fins els 4.000 euros mensuals en la bona època, i encara que han baixat sembla que en la renovada i peatonalitzada àrea comercial Pérez Galdós-Hort dels Frares els lloguers son més económics, entre els 1.200 i els 1.800€ al mes, segons alguns comerciants.

«A l’avinguda Sants Patrons hi han més locals buits que a la resta de la ciutat», segons el membre de l’equip de govern alzireny, encarregat dels Serveis Públics, Fernando Pascual «el comerç de l’avinguda no reviscola per la carestia dels lloguers -entre 2.000 i 3.000 euros mensuals». I considera que els preus no baixen, «perquè els seus propietaris son jubilats rentistes i preferixen tindrel,s tancats».

Un comerciant jubilat, Manolo Costa, que coneix a fons l’evolució del comerç local, atribuix, també, la decadència de l’Avinguda, a que «açí viu molta gent però son tots jubilats, com ocurrix en la meua finca, l’edifici Sol, on no hi han xiquets».

Eliminar el trànsit

Costa assegura que si ell tinguera que montar ara un negoci, «ho faria en el carrer Pérez Galdós, perquè passa molta gent per anar al centre de Salut i a Mercadona». Ell creu que «deuria eliminar-se el tràfic de Sants Patrons, perquè els vehicles aparcats lleven visibilitat als comerços, a més de proposar una remodelació total».

Altres dels comerciants veterans de la ciutat, Salva Hidalgo, creu que per a recuperar l’esplendor de l’avenida, on és propietari d’un establiment, «cal que tornen marques atractives». Considera que va ser «positiva» la instal.lalció de la Fira Comercial i reivindica la instal.lació «d’un centre comercial al centre d’Alzira«, com a mesura adient perquè la capital de la comarca siga, també, capital comercial. I coincidix amb Costa en que «cal remodelar urbanísticament l’avinguda fent-la més atractiva».

Però sembla que no hi ha unanimitat a l’hora d’aplicar el remei per al malalt, l’actual portaveu del comerç de Sants Patrons i la Plaça Major, Alicia Sierra, és contrària a tancar el trànsit per l’avinguda i a més partidària de l’ORA. Sierra assegura que els lloguers actuals que es paguen en la principal artèria de la ciutat «estan a raó d’uns 1.200 euros màxim, els locals de 100 m2».

L’equip de govern estudia la possibilitat de remodelar l’avinguda Sants Patrons durant esta legislatura, però no tè clar si restringirà o eliminarà totalment el trànsit. I a més la posta en marxa d’una plataforma on line de la que formen tots els establiments comercials de la ciutat, donat que la venda per Internet ha acabat d’afonar un poc més al comerç local.

Riberaexpress