Preocupació a Alzira pel volum d’aigua que solta el pantà de Bellús i els afluents al riu Xúquer

0
232
El Xúquer pot arribar esta nit al cabal de desembre de 2016

La pròxima matinada serà el periode més conflictiu de la borrasca per a la Ribera

Per a les 24 hores s’espera una important crescuda del Xúquer per la solta d’aigua de Bellús

Una nova línia de pluges agranarà la comarca entre les 4 i les 7 d’esta matinada

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha advertit als municipis de la Ribera que el pantà de Bellús està soltant molta aigua de manera puntual «amb cims de fins 200 m3»

A més el riu Albaida s’ha desbordat al terme de Manuel, mentre el Clariano i el Sellent aporten al Xúquer gran quantitat d’aigua en baixar de gom a gom.

Segons les previsions l’aigua al Devastador arribarà a un volum de 400 m3 a l’altura del Molí de Mulet, entre Algemesí i Albalat, fet que «preocupa» a l’alcalde d’Alzira Diego Gómez. Una crescuda que s’espera cap a les 24 hores.

«Estem en una situació que pot ser molt semblant a la desembre de l’any 2016», assegura Gómez, data en la que el Xúquer es va quedar a molts pocs centímetres de desbordar-se en els punts més baixos de la capital de la comarca.

Desbordat el Barxeta en La Pobla Llarga

A més el Barxeta, que desemboca al Xúquer a les rodalies d’Alzira s’ha desbordat al seu pas per La Pobla Llarga. De moment el barranc de la Casella no presenta cap problema.

A hores d’ara el nivell de preemergència decretat per Aemet és taronja per pluja i pel vent.

El meteorolèg Jovi Esteve en declaracions a Alzira Ràdio, ha avançat que una «nova línia de pluges» afectarà a les comarques valencianes, entre elles la Ribera del Xúquer «entre les 4 i les 7 d’esta matinada» i que per tant «caldrà vigilar el Xúquer per l’aigua que vindrà dels alfuents». Encara que Jovi considera que «hi ha mot de marge en el riu per absorbir tota l’aigua procedent de les preses de Belllús i Beniarrés que es troben prou al límit».

Les pluges aniran amainant al llarg de matí i «millorarà l’oratge a partir del migdia», a més la cota de neu pujarà segons les previsions. Jovi Esteve ha resaltat el «duríssim temporal marítim que s’ha tragat totes les platges i que ha batut el récord d’altura d’una ona que ha abastat els 8,44 metres».

Per al dimecres sols s’esperen ruixats dèbils i intermitents, mentre que millora de l’oratge es confirmarà el dijous amb el retorn del sol a la nostra comarca.