El temporal tira per terra fins el 80% dels cítrics en algunes parcel.les de la Ribera

0
295
Camp de cítrics nevat al terme de Vallada. Foto: AVA

El sindicat agrari AVA-ASAJA ha advertit hui que el temporal està ocasionant danys «de gravetat» en el camp. Una primera estimació d’urgència de l’Associació Valenciana d’Agricultors revela que les ratxes de vent superiors als 100 quilòmetres per hora han tirat per terra fins al 80% dels cítrics en algunes parcel·les de les comarques de la Marina, la Safor, la Costera i la Ribera, una pèrdua de collita que podria «anar a més» en els pròxims dies a causa dels colps per ramat en la fruita, a l’excés d’humitat en el sòl i, en alguns casos, per la neu acumulada sobre els tarongers.

AVA-Asaja ha mostrat la seua «preocupació» pels efectes negatius de la borrasca Glòria enmig d’una campanya citrícola caracteritzada per un minvament del 30% de la producció autonòmica -i ja «castigada» pels danys registrats per vent durant el mes de desembre- i uns preus en origen a l’alça.

Les varietats més damnificades pel temporal són aquelles que es troben en plena recollida o que aconseguiran el seu grau òptim de maduració en els pròxims mesos: taronges Lane, Sanguinelli, València i Powell, així com mandarines Nadorcott i Tango.

Igualment, l’associació tem perjuís en hortalisses de temporada -col·les, encisams, carxofes o cebes- i en la pròxima de fruiteres i ametlers. Així mateix, no descarta desperfectes en infraestructures agràries, tals com hivernacles, magatzems agrícoles o malles per a protegir cultius hortícoles.

Amb tot, AVA-Asaja apunta que caldrà esperar a veure com evoluciona el clima i al fet que els agricultors puguen accedir a les seues parcel·les «per a estar en condicions de valorar de manera precisa l’abast dels danys».

En canvi, en les zones de l’interior el fred, la neu i l’aigua estan resultant «molt beneficiosos», especialment per a cultius com la vinya i l’olivar, perquè aquest episodi climàtic «s’adapta perfectament a les necessitats del cicle vegetatiu durant l’hivern, recarrega aqüífers i pantans, millora la lluita contra plagues i malalties, etc».