L’alcalde d’Alzira demana a Marzà que visite la Murta per rehabilitar prompte la Torre dels Coloms

0
493
El monestir amb la Torre dels Coloms és visitada per milers de persones anualment

L’alcalde d’Alzira Diego Gómez, ha demanat, hui, per escrit al conseller de Cultura Vicent Marzà que visite la Murta perquè conega, de primera mà, el fort deteriorament que pateix la Torre dels Coloms del Monestir de la Murta.

La petició ha sigut fruit del compromís adquirit amb el president de l’Associació Amics de la Murta, Xavier Blasco, que ha visitat este migdia a la primera autoritat local.

La rehabilitació d’esta estructura defensiva construïda entre els anys 1547 i 1601, està patint un considerable retard, després que Cultura pressupostara un total de 880.000 euros, l’any 2010, per executar el projecte d’intervenció que contemplava la repossició de la coberta i les escales interiors amb la intenció que fora visitable este mirador des d’on poder contemplar la vall de la Murta. Posteriorment es va incloure dotar a la torre d’un espai museístic.

Tècnics de la Direcció General de Cultura i Patrimoni feren, en 2017, una visita de treball al cenobi de Santa Maria de la Murta, amb la finalitat de reprendre el projecte de conservació, deixat de banda des de l’any 2010.

Margarita Torres, cap del Servici de Promoció Cultural i Assistència Tècnica, ha assegurat que al llarg del 2017 es procediria, una vegada transcorregut el període de licitació, a la recuperació de la Torre dels Coloms, amb la finalitat de posar en valor i museïtzar el seu interior, mitjançant panells explicatius i sistemes audiovisuals, per mostrar els valors culturals i naturals del paratge.

Pluges i deteriormaent

La regidora de Patrimoni Cultural, Isabel Aguilar, ha reiterat en diverses ocasions “la necessitat d’una intervenció i restauració de la Torre dels Coloms, donat que el pas del temps i la climatologia estan afectant seriosament a este conjunt històric de gran valor cultural”.

Recentment visitaba la Torre dels Coloms el diputat d’Administració de Patrimoni de la Diputació de València Andreu Salom.

Els recents episodis de pluges torrencials a la Murta, amb registres superiors als 300 l/m2 en els dos últimes, han preocupat, encara més, als dirigents de l’Associació Amics de la Murta, que reclamen la immediat execució d’un projecte que data de fa ja 10 anys.

Comissió Murta

Blasco ha proposat a l’alcalde la creació d’una comissió que «tinga caràcter executiu», en lloc de la inicialment reivindicada Fundació, en no gaudir del consens de l’actual equip de govern. Una comissió que estaria presidida per la màxima autoritat local i de la que formarien part a més regidors de distintes àrees municipals, també de l’oposició, així com de la Universitat de València, de personalitats de rel.levància i de l’Associació Amics de la Murta.

Gómez s’ha compromés a estudiar esta nova proposta «per tal de poder encaixar-la en els dos órgans de participació, ja existents, els Consells de Medi Ambient i Murta-Casella.