Homenatge dels pintors de la comarca a Teodoro Andreu en Alzira

0
428
Un moment de la inauguració de l'exposició en el MUMA

El MUMA d’Alzira acull, des de hui, una interesant mostra pictòrica de l’Associació Cultural d’Artistes Plàstics i Visuals d’Alzira i Comarca destinada a «rescatar» la memória del pintor alzireny Teodoro Andreu en complir-se enguany el 150 aniversari del seu naiximent.

Una vintena d’artistes han relacionat la seua obra amb les del pintor «per tècnica, estil o temàtica» que Teodoro Andreu va utilitzar al llarg de la seua vida artística segons la presidenta d’esta associació.

A la presentació de la mostra han assistit l’alcalde Diego Gómez, la regidora de Patimoni Isabel Aguilar, el regidor de Cultura Alfred Aranda i altres membres de la corporació junt a familiars del pintor i una bona representació del món cultural i cívic de la ciutat.

Biografia

Teodoro-Juan Andreu Sentamans (Alzira, 1870-València, 1935) va ser un pintor i artista gràfic espanyol. Va ser un seguidor del luminisme valencià de Joaquín Sorolla, de qui va ser primer deixeble. Va aconseguir la perfecció en la plasmació de la llum de València en la seua obra, fet que li va fer sumar en el seu anecdotari vital l’acusació per part de Sorolla de robar-li la llum, mostrant la seua admiració.

Teodoro Andreu era fill de José Andreu García i de la seua segona esposa, Ascensión Sentamans Salazar. Va tindre tres germanastres i una germana. A la primerenca edat d’un any, el seu pare va morir ofegat per un desbordament del riu Xúquer.

En 1875 al costat de la seua mare i germana, es va instal·lar a Madrid, al carrer Atocha. Andreu va rebre el primer ensenyament en el col·legi dels escolapis. Posteriorment va estudiar solfeig i va pertànyer al cor infantil de l’òpera en el Teatre Real.

En 1884 va iniciar els seus estudis de dibuix i pintura, primer a l’escola El Foment de les Arts i després a l’Escola Especial de Pintura, Escultura i Gravat, de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran. El seu primer dibuix conegut va ser Cap de *Ecce *Homo. En 1889 va entrar en l’estudi de Joaquín *Sorolla com primer deixeble. Amb la finalitat de deslliurar-se del servei militar, com a fill de vídua, que li corresponia fer a Cuba, es va dedicar a vendre anotacions de flors i fruites.

En 1902 es va traslladar a Bilbao, on va obrir estudi. En aquesta etapa va viatjar a Londres i París. En 1904 va aprovar oposicions per a professor de l’Escola Superior d’Arts i Indústries i Belles arts de Cadis. Posteriorment es va instal·lar a Barcelona, i en 1909, any en què va morir la seua mare, donya Ascensión, va tornar a València. Va contraure matrimoni amb Josefina Settier Banús, que havia conegut a Alzira en 1905. Va tindre quatre fills: Josefina, nascuda en 1912, que va morir amb un any d’edat; José Teodoro, nascut en 1913; Antonio, nascut en 1914, que va morir de tifus amb tres anys d’edat, i Elisa, nascuda en 1917.

El pintor Andreu va morir en el seu domicili de València el 18 de març de 1935 a l’edat de 64 anys.

En 1971 es va celebrar el centenari del naixement del pintor amb una exposició antològica a València, i una altra a Alzira titulada Exposició homenatge en el centenari del naixement del pintor alzireny Teodoro Andreu on es van mostrar, entre altres, la col·lecció de cinc llenços propietat de l’Ajuntament d’Alzira.