El Roscó de Reis, una tradició gastronòmica en alça

0
616
Ester gerent de Delicatessen amb el roscó tradicional de reis

El Roscó de Reis té el seu origen en la festa que el poble romà dedicava al deu Saturn al solstici d’hivern. A partir del segle III s’introduia en el dolç una fava seca i l’afortunat en trobar-la era proclamat rei de reis durant un determinat periode.

La fava i el rei

Este costum ha arrelat de forma progressiva als municipis de la Ribera, fins el punt que ha augmentat notablement el consum durant els últims anys. El roscó es fa amb farina, ous, mantega, sucre, rent, ratllat de llima i taronja, a més de troços de fruita confitada i nous. Al seu interior s’amaga la tradiciona fava i la figureta del rei.

En Delicatessen d’Alzira així com en la major part dels forns riberencs els fan per a tots els gustos; el tradicional, que segons Esther «es fa cuït amb crema i cabell d’àngel», a més estan els farcits de trufa o de nata i fins i tot «al 50% que és el més demanat per la clientela».