A l’avenc d’Alzira hi han banderes una formació poc habitual en les cavitats d’esta zona

0
161
Les banderes de l'avenc de la Casella
A la cavitat hi han trams molt estrets que sols es poden passar en posició horitzontal

L’avenc descobert a la Casella, tot i ser menut, guadix de les principals formacions d’una cavitat d’estes característiques com les conegudes estalactites, estalagmites, columnes (resultants de la unió de les dos anteriors) i banderes. Estes últimes «no existixen en tots els avencs», segons manifesta a Riberaexpress l’espeleòleg alzireny Josep Blanquer, que junt el seu company Juan A. Orts, del Col.lectiu d’Amics Muntanyencs d’Algemesí, són els únics que han penetrat en la sima després d’uns 5 metres de baixada.

Les banderes són espeleotemas translúcids, amb forma ondulada que pengen des dels sostres inclinats o des de les parets de la cova, segons els experts.

El jove espeleòleg alzireny, que s’ha recorregut més d’un centenar de coves, qualifica, com «espectacular» l’avenc de la Casella, d’uns 15 metres de llargària i un màxim de 2,5 d’altura encara que trobaren trams molt estrets; «em cridà l’atenció una fisura horitzontal molt gran per la qué no conseguirem arribar fins al final perquè hi havien columnes que ens impedien el pas».

Un centenar d’avencs en Tous

A la Ribera sols s’han trobat avencs a Tous, hi hauran un centenar, on destaquen dos pel seu gran tamany, essent una d’elles visitable; «l’anomenat Avenc Ample té una campana gegant i uns 60 metres de baixada vertical», explica. Però al terme d’Alzira «és la primera que he vist» i no descarta que hi hagen «més avencs» en la zona de la Casella on han descobert ésta, que torna a repetir «Ens ha sorprés per la seua espectacularitat, tot i ser menut», encara que li deixa als geòlegs que es pronuncien sobre esta possibilitat.

Esta cavitat va ser descoberta, recentment, quan s’obriren pistes forestals, a la Casella per facilitar als bombers la lluita contra els incendis. Quan descendiren els espeleòlegs pel forat aparegut en mig del camí «els dos primers metres eren de terra i va ser a partir del tercer quan aparegué la roca caliça de l’avenc».