Troben a Alzira una cavitat natural plena de milenàries estalactites

0
1010
L'espeleòleg a l'interior de l'impressionant avenc
Estalactites i estalagmites a l’interior de la cavitat natural descoberta a la Casella

A finals del passat mes d’octubre mentre reparaven pistes forestals a la Casella trobaren, per casualitat, un avenc, és a dir una cavitat natural plagada d’estalactites i estalagmites, que serà sellada els pròxims dies, per poder conservar-la uns quans milers d’anys més dels que ja ha complit.

En principi va aparèixer un menut forat en el camí de la Garrofera, però una inspecció ocular va permetre el descobriment de l’avenc d’uns 15 metres de llargària i màxim de 2,5 m d’amplària, tot i que amb punts molt estrets que només pot passar una persona en posició horitzontal.

Este tipus de cavitat, que solen ser verticals o molt inclinades, es configuren al llarg de milers d’anys «per precipitació del calci», al estar formades per pedra caliça.

Un espeleòleg d’Algemesí ha penetrat en l’avenc de la Casella per investigar-lo i fer un informe complet, que certifica la inexistència de rates penaes i que no ha estat afectada pels humans.

L’avenc d’Alzira formarà part del Catàleg de Coves de la Comunitat Valenciana i la conselleria acaba d’autoritzar a l’Ajuntament d’Alzira el seu cobriment amb una llosa que disposarà d’una trapa, «amb la finalitat de repartir les càrregues» que eviten el seu enfonçament però al mateix temps,que permitisca la seua accessibilitat als experts. D’esta forma es podran continuar les investigacions en un futur, després que els tècnics municipals no descarten la possibilitat de trobar nous avencs en la zona que puguen, fins i tot, estar connectats amb éste, de gran bellesa, descobert a la Casella.

Riberaexpress