Alfons Dominguez:»L’agricultura ecològica és inclusiva, millora la salut i el medi ambient»

0
146
Alfons Dominguez en la finca de la cooperativa La Vall de la Casella
Els visitants collint taronges per al consum immediat
A l’interior de l’impressionant arbre caben varies persones
El taronger centenari de grans dimensions

Els seus productes arriben fins i tot a grups de consumidors de França, Bèlgica i Àustria

Crien els depredadors per combatre les plagues i potencien les plantes que atrauen a les abelles

Els reptes de futur són l’agroturisme i l’elaboració de sucs i mermelades 

El gerent de la Cooperativa La Vall de la Casella d’Alzira que produix i comercialitza cítrics ecològics, Alfons Dominguez, explicà ahir dissabte, a peu de camp, a un grup de gent que es traslladà en bicicleta, les tècniques ecològiques que utilitzen, les varietats antigues que conserven en la finca de 48 fanecades, la fauna, la flora i la magnífica conservació d’algun taronger centenari, en l’activitat que tancava ahir dissabte l’Espai Taronja.

Començà la seua explicació aclarint que les taronges que tenien al seu abast en esta finca de la vall de la Casella «tenen molta més qualitat que les sudafricanes». En la finca s’alternen els tarongers amb arbusts com marfulls, murtes, freixos de flor, llorers i arborcers, principalment, «que li donen un plus silvestre».

Plagues i depredadors

La terra està coberta per herbes que «servixen per criar els depredadors» que els potencien per combatre les plagues, encara que en alguns casos «utilitzem olis vegetals i trampes per a la mosca de la fruta».

També potencien les plantes que atrauen les abelles, mentre que la terra «gaudix d’un 2% de matèria orgànica per alimentar a les plantes». A més d’insectes, molts d’ells depredadors, en esta parcel.la de la vall de la Casella, es fàcil vore conills, raboses, porcs senglars, rates penaes, i algun que altre xoriguer (cernícalo).

Dominguez conta que la fruta la venen directamente a tendes i a grups de consumidors de València, Navarra, Madrid, Catalunya, Euskadi a més de França, Bèlgica i Àustria. I capta l’atenció dels visitants al advertir que «l’agricultura ecològica és inclusiva, millora el medi ambient i la salut».

La qualitat és el seu diferencial

El gerent d’esta cooperativa, que en 2020 celebrarà el seu 25 aniversari, insistix en que «els nostres productes es diferencien dels convencionals per la qualitat, no podem competir amb les grans finques per quantitat, però sí per qualitat». La cooperativa ecològica oferta una quinzena de varietats entre taronges, mandarines, llimes i pomelos que cultiva en les prop de 50 fanecades de la finca.

Taronger centenari

Davall d’un gegant taronger de peu d’estaca que supera els 100 anys de vida, Dominguez explica als visitants que la blanca comuna i la mandarina comuna foren els primers cítrics en cultivar-se tant a la Casella com al Realeng al terme de Carcaixent. Tots gaudiren del sabor i l’aroma especial de la primera mandarina de la que partiren nombroses varietats com les clementines, satsumes, clemenules, clemanvilles i un llarg etc…

Dominguez afronta, de cara al 25 aniversari de la cooperativa, importants reptes com la creació d’una Plataforma de Productors Locals, la rehabilitació de la casa, per afegir l’agroturisme a les ofertes de La Vall de la Casella, així com l’elaboració de sucs i mermelades i l’ampliació a nous cultius com l’alvocat.

Riberaexpress