Preus «ruïnosos» en la campanya del caqui que han baixat fins el 5 cèntims/kg

0
737
Camp de caquis este matí entre Alzira i Carcaixent
Collidora en un camp de caquis del terme d’Alzira

Paco Clari: «Els mercats no han pogut absorbir el doble de producció que l’anterior campanya»

La collita s’ha endarrerit per les pluges i encara resta un 25% de la producció als arbres

L’assegurança es presenta com la millor solució en pagar el sinistre a 0,40€ /kg

La pròxima campanya la producció superarà  els 500 milions de quilos

La superproducció de caquis amb 400 milons de quilos, el doble de l’anterior, que no han pogut absorbir els diferents mercats ha sigut una de les causes principals perquè els productors tinguen que asumir «preus ruïnosos» segons el president de la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira -ALZICOOP- Paco Clari.

Mentre a l’inici de campanya s’arribaren a pagar fins a 0,30 euros el quilo, ara els preus oscil.len «entre els 0,05 i els 0,10 euros», quan encara queda el 25% de la collita als arbres de la comarca, endarreriment al que han contribuït les últimes i abundants pluges.

El caqui de segona categoria no es cull

Segons Clari «els actuals mercats no han pogut absorbir el doble de producció que l’anterior campanya», en la que el caqui de la Ribera no va poder abastir a tota la demanda, «el comerç va buscar, aleshores nous abastiments i ara es complicat que tornen». La fruta de segona categoria no està collint-se, perquè ha patit les inclemències de l’oratge com el ramejat i les taques negres típiques de l’exccés d’humitat.

Davant els 10 o 12 milions de quilos que resten per collir i que l’assegurança d’esta fruita originària de la Xina culmina precisament hui 15 de desembre, l’eixida més beneficiosa per als productors, estima el tècnic d’Alzicoop, Toni Soler, «és que, amparant-se amb els forts vents d’esta setmana declarent sinistre la seua producció i puguen cobrar l’assegurança que es paga a 0,40€/kg.

Males perspectives

La producció de la cooperativa Alzicoop ha arribat enguany als 5 milions de quilos, «la més elevada de la història» i la cooperativa d’Alzira advertix de «les males perspectives per al caqui» que en la pròxima campanya podria elevar la producció a 500 o 600.000 tones, davant l’abunjància d’arbres joves que incrementen cada any la seua producció, mentre, segons Clari, el mercat de venda actual no passa dels 200 milions de quilos». Encara que Soler confia en que Canadà i Xina, últims mercats en incorporar-se incrementen la demanda en el 2020.

Ara ja s’han paralitzat les noves plantacions i els agricultors es decanten per altres cultius com l’aguacate.

Riberaexpress