Alzira l’únic hospital junt el Clínic que aplica una tècnica avançada contra l’obesitat

0
394

Tècnica BAGUA (Bypass gàstric d’una anastomosi)

 

L’Hospital d’Alzira forma professionals de tota la Comunitat en una avançada tècnica de cirurgia bariàtrica

 

  • L’Hospital de la Ribera i el Clínic de València són els únics centres públics de la Comunitat Valenciana que apliquen esta tècnica contra l’obesitat

 

  • Els assistents han pogut veure en directe l’aplicació d’esta tècnica en el centre alzireny

 

Alzira (11.12.19). Mig centenar de professionals de tota la Comunitat Valenciana s’han donat cita a la 1a Jornada de Cirurgia Bariàtrica organitzada per l’Hospital Universitari de la Ribera.

L’objectiu d’esta Jornada ha estat el de formar els assistents en la realització del bypass gàstric d’una sola anastomosi, conegut com BAGUA, un procediment mínimament invasiu que permet resoldre l’obesitat i els seus problemes associats (diabetis, hipertensió, apnea de la son) amb excepcionals resultats a mitjà i llarg termini.

Segons ha destacat el doctor Javier Lorenzo, membre de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica de l’Hospital Universitari de la Ribera i un dels coordinadors de la Jornada, «este procediment és més segur en la pèrdua de pes a llarg termini que el bypass gàstric tradicional, perquè incorpora una major hipoabsorción intestinal, que és mesurada i ajustada individualment per a cada pacient en funció del seu grau i model d’obesitat, de les seues patologies associades, de la seua edat i del seu risc cardiovascular, amb la qual cosa el grau d’aprimament és més intens i mantingut en el temps».

Junt amb això, la tècnica BAGUA «redueix les complicacions quirúrgiques i postquirúrgiques del bypass tradicional, ja que no se secciona l’intestí i es realitza una sola anastomosi o endograpat del mateix».

Així, els assistents a la Jornada han pogut seguir en directe l’aplicació d’esta tècnica a càrrec del Dr. Javier Lorenzo i de Dr. Miguel Ángel Carbajo, un dels més destacats experts de país en la realització de procediment i convidat per l’Hospital d’Alzira per a l’ocasió.

Cal destacar que l’Hospital de la Ribera i l’Hospital Clínic de València són els únics centres públics que realitzen la tècnica BAGUA a la Comunitat Valenciana. Realització de la tècnica Per dur a terme esta tècnica, els doctors Lorenzo i Carbajo han utilitzat 6 xicotetes incisions de 1-2 centímetres realitzades a l’abdomen del pacient, a través de les quals «s’ha procedit a realitzar-li un estómac més menut del què tenia i s’ha grapat el seu intestí, deixant una ansa que ocupa només el 40% del seu intestí prim, que serà la proporció encarregada d’absorbir els nutrients que el pacient ingerisca a partir d’ara, excloent el 60% restant de l’absorció alimentària, cosa que va a permetre l’aprimament del pacient», ha assenyalat el Dr. Lorenzo.

Així, per poder realitzar esta intervenció, que ha durat aproximadament 2 hores, s’ha procedit a mesurar prèviament l’intestí del pacient. Es tracta d’una cirurgia que té molt poques contraindicacions, «podent-se realitzar en tot tipus de pacients que presenten obesitat mòrbida, a excepció d’aquells que ja hagen estat operats prèviament o que siguen subsidiaris de la presa de molts medicaments ja que, al disminuir la capacitat d’absorció del seu intestí, reduïm també l’eficàcia dels fàrmacs que puga prendre», ha afirmat el Dr. Lorenzo.

Unitat de Cirurgia Bariàtrica de l’Hospital d’Alzira L’Hospital Universitari de la Ribera compta amb una unitat específica de Cirurgia Bariàtrica, dependent del seu Servei de Cirurgia General i Digestiva. Esta Unitat realitza a l’any unes 50 intervencions en pacients amb obesitat mòrbida, sempre a través de tècniques laparoscòpiques, sent el perfil mitjà del pacient intervingut una persona amb un Índex de Massa Corporal (IMC) superior a 40 kg / m2 o de 35 kg / m2 amb patologies associades.