Gastro Ribera dissenya a Alzira les estratègies per al turisme gastronòmic de la comarca

0
332
Els chefs de Gastro Ribera hui a Alzira

Gastro Ribera posa en valor la identitat gastronòmica de la Ribera de Xúquer

 

Els restaurants de Gastro Ribera 2019 han assistit a una sessió formativa de la mà de la investigadora de tendències gastronòmiques Eva Ballarin.

Una iniciativa organitzada per Del Tros al Plat

Gastro Ribera, la setmana gastronòmica de la Ribera de Xúquer que es celebra fins al pròxim 5 de desembre, ha apostat per completar la seua oferta al públic amb formació en tendències i màrqueting turístic per als restaurants participants. Així, en el marc de Gastro Ribera, els representants d’una vintena d’establiments de la Ribera i de València s’han reunit avui en el restaurant Camí Vell d’Alzira, per a participar en una sessió conduïda per la consultora i investigadora de tendències gastronòmiques Eva Ballarin.

La sessió, organitzada per l’associació Menjar i Viure i Del Tros al Plat, tots dos col·laboradors de Gastro Ribera, ha reunit una vintena de restaurants de la Ribera i València per a analitzar el perfil dels nous consumidors, i traçar les principals estratègies per a treballar el turisme gastronòmic a la comarca.

La importància de la identitat
Un dels punts estratègics per a atraure visitants a un territori, segons ha explicat la consultora Eva Ballarin, és la identitat gastronòmica, “que normalment es basa en el producte, però va mes enllà i inclou utensilis, productes, receptes i costums. Es tracta de posar en valor la cultura culinària”.

Ballarin ha incidit també en la importància de la diferenciació, per al que resulta imprescindible protegir i recuperar els actius i sensibilitzar a la gent local, “perquè hi haja coherència entre el que el visitant veu i viu i el que menja”. També ha ressaltat la necessitat que el territori es convertisca en un “ecosistema experiència”. “Deixem de vendre productes per a començar a vendre experiències”, ha assegurat Ballarín.

Durant la jornada, els restaurants han debatut sobre l’impacte de les crítiques, la cerca de l’autenticitat, la necessitat d’identificar al client objectiu i de donar veu a les noves generacions, i la pròpia diversitat de la Ribera de Xúquer, que treballa per posar en valor la seua riquesa gastronòmica en el marc del Pla de Dinamització i Governança Turística del Consorci de la Ribera, cofinançat per Turisme Comunitat Valenciana, la Diputació de València, València Turisme i el Consorci de la Ribera, que és l’organitzador de Gastro Ribera.

Esdeveniments necessaris

“Esdeveniments com aquest em semblen súper necessaris per a posar en valor tant els tangibles com els intangibles d’un territori i trobar fòrums perquè tant els restauradors com la resta d’actors implicats en el turisme d’un territori es reunisquen per a dialogar: des del sector primari, als operadors turístics, els productors o els propis organitzadors de visites paral·leles”, assegurava Eva Ballarin després de la xarrada.

Sobre el Pla de Dinamizació i Governança Turística de la Ribera de Xúquer
El Pla de Dinamització i Governança Turística de la Ribera de Xúquer, cofinançat per l’Agència Valenciana del Turisme, la Diputació de València, València Turisme i el Consorci de la Ribera, té com a principal objectiu definir els principals productes turístics de la Ribera de Xúquer i generar una proposta clara i diferenciada que siga atractiva per als visitants.

Sobre Consorci de la Ribera
El Consorci de la Ribera, entiat formada per la Mancomunitat de la Ribera Alta i la Mancomunitat de la Ribera Baixa, té com objectiu la gestió de convenis de col·laboració entre ambdós mancomunitats i altres organismos, així com coordinar les àrees d’energia, educació ambiental, promoció econòmica i turisme.