Salom (alcalde de Carcaixent):»És més just pujar l’IBI que les taxes»

0
520
Paco Salom en la sala de sessions municipal on ocorregueren els incidents
Un dels balcons que mostra el rebuig a l’increment de l’IBI
Salom durant l’entrevista en el seu desptax

«L’oposició ha utilitzat la pujada de l’IBI com a escusa per montar una campanya política contra mi i el govern local»

«Recaptarem un milió més per a reduir el deute municipal»

«És mes justa perquè perjudica menys als més pobres»

L’alcalde de Carcaixent Paco Salom considera «més just» l’increment de l’IBI en un 18% que la de les taxes municipals donat que «paga més qui més té», arran la protesta d’unes 500 persones en la última sessió plenària que va ser suspesa davant els insults patits per l’equip de govern.

Salom explica a Riberaexpress que els immobles del municipi estan «zonificats i cada edifici o vivenda té un valor determinat», així a les més modestes l’increment del rebut estarà al voltant de 40 euros, mentre un xalet de luxe a Sant Blas, «pagarà el pròxim any uns 300 euros més».

Un milió d’euros

El consistori necessita recaptar un milió d’euros més el pròxim exercici «per a rebaixar el deute municipal que està al voltant dels 10 milions d’euros», després qué l’IBI haja estat «congelat» durant l’anterior legislatura. El tipus de grabamen passa del 0,74% al 0,875%, qué és «molt semblant, fins i tot, algo inferior al 0,88% que és pagava durant la última legislatura del PP». «Salom recorda que «en els últims 4 anys  no haviem pujat l’IBI» i que la revisió cadastral l’havia absorbit l’Ajuntament rebaixant el tipus de gravamen fins el 0,74%».

L’alcalde, molt més tranquil que el passat dimarts qua va tindre que eixir escoltat per la Guàrdia Civil junt a l’equip de govern per la part de darrere de la Casa Consistorial, insistix en qué esta decissió «és més justa perquè perjudica menys als més pobres» que tindre que incrementar en un 20%, l’IBI rústic, l’impost dels vehicles, el fem, les multes, el cementeri, les taxes de les instal.lacions esporties i de la piscina municipal i les llicències d’obres entre altres.

D’altra banda la primera autoritat local està convençut que l’oposició ha utilitzat la pujada de l’IBI «com a escusa per a montar una campanya política». I recorda a este respecte que es va iniciar «quan abandonaren el penúltim planera, com un resort, quan li vaig dir al portaveu del PP Salvador Ferrer que abanadonara la sala».

Responsabilitats

Responsabilitza dels greus incidents del dimarts al PP, Units per Carcaixent i Ciutadans «per crear un ambient de crispació, convocant a la gent a concentrar-se en este últim plenari, amb megafonia per tot el poble i utilitzant les xarxes socials indicant que els regidor de l’equip de govern estem omplint-mos les butxaques».

Paco Salom considera que «la protesta sel,s va descontrolar com ho demostren els videos» i qualifica com «mala fe, dir que són quatre els causants dels incidents quan en realitat foren prou més els autors». Reitera que alguns dels concentrats a la Plaça Major, cridaren «Viva Franco i Cristo Rei», entre els que es trobaven gent de Vox d’altres municipis com el regidor i secreateri local d’Alzira Ricardo Belda».

Fins i tot «algun membre local de Vox ha vingut a demanar-me disculpes en considerar que això no tocava».

Convocatòria temerària

L’alcalde de Carcaixent considera que va ser «una convocatòria temerària que incitava a l’odi i a l’enfrontament» i recorda que «pertorvar l’ordre en una sala de plens és delicte i fins i tot els organitzadors poden ser acusats de sedició».

Després de tot el que ha ocorregut Salom i l’equip de govern aposten per «recuperar el trellat i el sentit comú» i manifesta que la «falta d’incidents en els plenaris fea que no hi haguera presència policial durant els últims quatre anys». Això canviarà a partir del pròxim ple en qué el públic «no podrà rodejar als regidors mentre es celebre la sessió, sinò que hi haurà la corresponent separació entre el públic i els representants de la corporació».