Alzira sol.licita inversions per a erradicar l’ús del foc agrícola a les zones forestals

0
520
Tallafocs a la Casella
L’alcalde Diego Gómez i el regidor Pep Carreres amb el director general de Medi Ambient en la Casella

El director general de Prevenció d’Incendis visita els projectes fets a Alzira

 

El director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín Fabra, ha visitat hui Alzira per a conéixer de primera mà les tasques portades a terme en matèria de prevenció en el nostre terme durant els últims anys.

L’han acompanyat en la visita l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, a més dels tècnics relacionats amb l’obra de la Casella, el cap d’agents mediambientals i els tècnics del projecte pilot de trituració.

Primerament han recorregut el paratge natural municipal de la Casella, on s’han portat a terme gran part de les inversions que la Direcció General de Prevenció d’Incendis ha realitzat a Alzira, concretament l’àrea del tallafocs de la Casella i la restauració i millora de la pista forestal central. Altres obres i projectes en què s’ha implicat la Conselleria i que s’han valorat en la visita són la pista forestal de l’Escala en la Garrofera i el projecte pilot per a la trituració de restes de poda agrícola en la interfície agrícola-forestal del paratge natural Murta-Casella.

Suport autonòmic

“Volem agrair totes les accions executades per la Generalitat en els últims anys. Tenim un entorn forestal de gran valor ambiental i paisatgístic que necessita importants actuacions en silvicultura preventiva i de manteniment i millora de les infraestructures. Estes no es podrien dur a terme sols amb recursos municipals, per tant és molt important el suport autonòmic”, assegura el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres.

La visita ha continuat amb la celebració d’una reunió de treball a l’Ajuntament entre els tècnics municipals i els de la Conselleria, en què s’ha aprofitat per a explicar de primera mà, totes les actuacions que des de l’àmbit municipal es duen a terme amb relació a la gestió de prevenció d’incendis forestals. Entre altres, s’han tractat:

  • Informes de l’estat actual de les urbanitzacions respecte a l’autoprotecció davant d’incendis forestals i propostes de mesures necessàries per a cadascuna.
  • Execució de les mesures en prevenció d’incendis forestals i gestió forestal en el paratge natural Murta-Casella.
  • Proposta de modificació del pla de cremes agrícoles.
  • Proposta d’ordenança en prevenció d’incendis forestals.
  • Impuls del voluntariat ambiental per a fer vigilància preventiva a l’estiu.
  • Millora de les infraestructures hidràuliques i preventives estratègiques per a millorar la capacitat de resposta en cas d’emergència per incendi forestal.
  • Planificació de simulacres d’incendis forestals.
  • Manteniment de convenis amb voluntaris intervenció (VACIF i Protecció Civil)…

Finalment, i d’acord amb el treball que s’està realitzant, s’han traslladat una sèrie de suggerències per tal de facilitar el treball des del punt de vista municipal, com per exemple l’elaboració de normativa específica per a l’aplicació de les mesures d’autoprotecció en urbanitzacions o l’aprovació de la nova ordre de l’ús del foc agrícola.

També han sol·licitat noves inversions per a erradicar l’ús del foc agrícola a les zones amb més risc o per adaptar les infraestructures agrícoles per a la crema en la resta del sòl agrícola, subvencions per a l’obertura de franges perimetrals en urbanitzacions o nuclis habitats en l’entorn forestal, així com més inversions en gestió forestal sostenible per a poder dur a terme tractament silvícoles extensius en parcel·les forestals municipals.