Una app turística sobre Cullera guanya el Premi d’Investigació Joaquín Olivert

0
125

La Càtedra ‘Ciutat de Cullera’ de la UV també premia una investigació sobre el canvi de model turístic comarcal i una altra sobre la gastronomia

 

Una aplicació turística sobre Cullera creada per Immaculada Cárcel Puig ha sigut la guanyadora del I Premi d’Iniciació a la Investigació ‘Joaquín Olivert’, impulsat per la Càtedra ‘Ciutat de Cullera’ de la Universitat de València i dotat amb 750 euros.

 

‘Disfruta Cullera’, nom triat per a l’app, és l’eix central del Treball Final de Grau d’esta estudiant cullerenca d’Administració i Direcció d’Empreses + Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació.

 

L’aplicació mòbil tracta de donar resposta, de manera senzilla i ràpida, a les dificultats amb les quals es troben en moltes ocasions els turistes a l’hora de trobar activitats i informació sobre la destinació del seu viatge. Es tracta d’una eina que aporta informació sobre tota l’oferta i atractius d’una de les destinacions turístiques per excel·lència de la costa espanyola, facilitant així l’estada dels turistes.

 

L’app premiada per la Universitat es basa en la usabilitat —senzillesa i la qualitat de navegació—, i es caracteritza per ser intuïtiva i fàcil de manejar, de manera que l’usuari accedix a la informació que necessita ràpidament. Un altre aspecte a tindre en compte és la utilitat, és a dir, quins motius faran a l’usuari emprar-la en comptes d’utilitzar altres canals per a les mateixes finalitats.

 

D’altra banda, Cárcel també ha implementat una base de dades amb la finalitat de recopilar informació sobre l’ús de l’aplicació, ja que esta podria emprar-se per part d’alguna empresa o institució pública i seria una manera de trobar informació sobre les activitats o llocs més interessants per als turistes.

 

Allotjament, gastronomia, oci, activitats de diversa índole, rutes i fins i tot sanitat o d’aparcament conformen l’àmplia gamma d’informació que oferix ‘Disfruta Cullera’ la qual s’adapta a cada època de l’any.

 

Reorientació turística

 

El segon premi d’esta primera edició ha recaigut en el treball titulat ‘Proposta d’estratègies per a la reorientació del model turístic de la Ribera del Xúquer cap a la seua planificació i gestió intel·ligent’ l’autor del qual és el cullerenc Juan Gabriel Figueres Hernández.

 

Esta investigació analitza la situació del model turístic de la comarca fixant-se en les  diferents tipologies dins dels seus municipis i fent incís en la marcada estacionalitat que li  caracteritza.

 

Figueres posa sobre la taula en el seu treball de final de màster si per a reorientar este model, la Ribera es pot convertir en un espai turístic intel·ligent mitjançant l’aplicació d’estratègies basades en els eixos del Model de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana.

 

Figueres proposa una sèrie de mesures encaminades a este efecte basades en la governança, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la innovació, la connectivitat, el sistema d’intel·ligència turística, el mesurament de la informació o accions de màrqueting online.

 

Gastronomia com atracció

 

Per part seua, la geògrafa cullerenca Teresa Armengot Calabuig ha sigut l’autora del treball que ha obtingut el tercer premi de la Càtedra Ciutat de Cullera, titulat ‘La gastronomia com a recurs d’atracció turística a Cullera’.

 

Es tracta d’un treball de final de grau que es pregunta si existix un turisme gastronòmic en el municipi valencià de Cullera, conegut per l’oferta de sol i platja i pel seu important patrimoni. El municipi compatibilitza les activitats derivades de la indústria turística amb una economia tradicional, com és el cultiu de l’arròs, cítrics i horta que són molt valorats, ja que tenen una història arrelada de costums i tradicions, que han anat desenvolupant noves tendències i productes oberts hui al mercat internacional.

 

Però, existix un vertader turisme gastronòmic a Cullera? Armengot conclou que sí, però assegura que encara té un marge de desenvolupament considerable atesa la realitat actual.

 

Els guardons del I Premi d’Iniciació a la Investigació ‘Joaquín Olivert’ s’entreguen en un acte públic que té lloc esta vesprada a partir de les 19.30 hores a l’Auditori Municipal de Cullera amb l’assistència l’alcaldessa accidental de Cullera, Sílvia Roca; la vicerectora d’Innovació i Transparència, María Dolores Real; la directora general de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, Maria Dolors Pitarch i els codirectors de la càtedra, Joan de l’Alcázar i Adrián Ferrandis.

 

Els tres treballs reconeguts per la institució acadèmica es publicaran en la revista Terra de Desenvolupament Local.

 

Més sobre els premis

 

El premi d’investigació de la Càtedra Cullera de la Universitat de València porta el nom del físic cullerenc Joaquín Olivert. D’esta forma, el municipi i la universitat de la qual fou  professor homenatgen la figura d’un dels científics més rellevants del segle XX en la localitat riberenca.

 

Joaquín Olivert Pellicer va nàixer a Cullera el 18 de juny del 1941. Va obtindre la llicenciatura en Física a la Universitat de València, on va estar ensenyant des de 1969. La seua investigació es va centrar principalment en el camp de les matemàtiques aplicades a la Relativitat.

 

Va publicar treballs sobre la incompressibilitat relativista i la rigidesa i va introduir el concepte de fibrats espigolats per a l’estudi del moviment relativista que preserva magnituds físiques discretes. Va ser director de 9 tesis doctorals (2 en física i 7 en matemàtiques).