Alzira recupera els clàssics valencians

0
295

Recuperem els nostres clàssics valencians

Uns clàssics d’actualitat

Mans a l’obra: clàssics valencians

El 20 de novembre de 1490 es publicava a València la primera edició de Tirant lo Blanc, obra de l’escriptor valencià Joanot Martorell. Sembla que va ser escrita entre 1460 i 1464 i està considerada la millor novel·la en la nostra llengua. Amb aquest motiu, i per celebrar l’aniversari del Tirant lo Blanc, cada 20 de novembre se celebra el dia del Llibre en Valencià.

Al voltant d’aquesta data, la Regidoria de Cultura d’Alzira ha programat diverses  activitats per tal de divulgar dos autors clàssics de la nostra literatura: sant Vicent Ferrer i Joanot Martorell. Actualment hi ha publicades múltiples versions d’aquestes obres, la qual cosa facilita molt la seua lectura. No tenim excusa per a no llegir-les, comentar-les i recomanar-les.

 

Sant Vicent Ferrer

Divendres 22 de novembre. Casa de Cultura

18h. Inauguració de l’exposició sobre sant Vicent Ferrer.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha declarat sant Vicent Ferrer (València, 1350 – Vannes, 1419) «Escriptor de l’Any 2019», coincidint amb el sis-cents aniversari de la seua mort. És per això que l’ens normatiu n’ha enllestit aquesta exposició retrospectiva que estarà a Alzira del 22 al 29 de novembre.

18’30h. Conferència Aproximació cultural a sant Vicent Ferrer.

Els filòlegs Isidre Crespo i Víctor Pastor ens acostaran, amb ulleres curioses, la vida i l’obra del nostre sant dominic universal.

 

Dimarts 26 de novembre. Casa de Cultura

19’30h. Conferència sant Vicent Ferrer i ALzira. 

a càrrec d’Aurelià J. Lairón Pla, arxiver municipal i cronista de la ciutat,

En el context de la commemoració del VI Centenari de la mort de Sant Vicent Ferrer, Aurelià J. Lairón tractarà de la vinculació del dominic valencià amb la ciutat d’Alzira. Sembla que el predicador, tan important en la història política i religiosa valencianes, va visitar la vila, una de les principals poblacions del regne de València en el segle XV, en diferents ocasions, i que va influir en les autoritats municipals per tal que s’aprovaren disposicions sobre moralitat pública. Sant Vicent esdevingué en patró menor de la població i el municipi costejava anualment les festes que tenien lloc en el seu honor. Ara mateix la segona festa local encara continua sent la de Sant Vicent Ferrer.

Després de la xerrada es projectarà un documental que repassa la vida de l’il·lustre religiós, taumaturg i filòsof valencià produït per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Joanot Martorell

Divendres 13 desembre. Gran Teatre

20’30h. Teatre. Tirant

 A partir del clàssic de Joanot Martorell Tirant lo Blanc. Adaptació de Paula Llorens. Direcció d’Eva Zapico. Una producció de l’Institut Valencià de Cultura.

Mentre els homes fan política i guanyen guerres, les dones tracten de burlar la repressió sexual imposada per la moral cristiana i el llinatge. Amb gran ironia, Joanot Martorell mou el seu protagonista, Tirant lo Blanc, entre estos dos mons omplint el seu cos i la seua ànima de ferides: les ferides de la guerra i les ferides, potser més doloroses, de l’amor.

El gran clàssic valencià i universal del segle XV dóna peu a un muntatge que fuig de la recreació museística, dialoga amb el present i aposta per la paraula i el gest.