El PSOE guanya les eleccions però perd 3 escons i necessita 56 diputats per governar

0
257
Pedro Sánchez durant una de les seues visites a Alzira

El PSOE ha guanyat les eleccions amb 120 diputats però perd tres escons respecte a les generals del passat mes d’abril. Mentre Undies Podem es queda amb 35 diputats, és a dir set menys que el 28A.

La repetició electoral li ha vingut millor a la dreta i sobre tot a l’extrema dreta espanyola. La millora del PP és important, ja que amb 88 escons, puja 22 diputats d’una tacada. Però això de Vox és tota una revelació en sumar 28 diputats més en el Congrés en tot just sis mesos en aconseguir 52 escons en els comicis de hui.

Les dos formacions es beneficien del dur correctiu que pateix en les urnes el partit d’Albert Rivera. Ciutadans es deixa 47 diputats i queda al nivell de la representació que actualment tenen els partits independentistes catalans, sols 10 escons. Amb aquest resultat, la formació taronja es quedaria amb una representació residual comparada amb la que tenia fins ara i deixaria de ser un dels quatre grans partits nacionals.

Entre els partits que per primera vegada concorren a aquests comicis, el sondeig augura una bona estrena per a Més País i la CUP. Els d’Íñigo Errejón aconseguixen 3 diputats, mentre que els anticapitalistes catalans de la CUPA entren al Parlament amb 2 diputats.

Pel que fa a les formaciones nacionalistes i regionalistes, ERC aconseguix 13 diputats, JxCat suma 8, en el cas dels partits bascos, Bildu trau 5 diputats, el PNB millora la seua representació i arriba als 7 escons.

Coalició Canària (CCa-NC) obté els mateixos 2 seients que té, igual que Navarresa Suma (Na+), que manté els seus actuals dos escons. Però entra el BNG, Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), i Teruel Existeix amb un diputat cadascun.

Comunitat Valenciana

El ‘Botànic’ cau lleugerament en la Comunitat Valenciana en les eleccions generals del 10 de novembre. El gran perdedor és Ciutadans, els diputats dels quals passen a PP i Vox. En suma, el bloc de les dretes valencianes ix reforçats d’aquesta cita electoral.

Les esquerres perden un diputat, que passen a les dretes

Amb una participació inferior, del 72,39% (74,92% a l’abril), el PSPV-PSOE torna a ser el partit més votat pels valencians amb els mateixos diputats que a l’abril, 11.

En el bloc de l’esquerra, Unides Podem passa de 5 a 4 i Més Compromís, que aquesta vegada s’ha presentat al costat de Més País -d’Íñigo Errejón-, continua tenint al seu popular diputat, Joan Baldoví.

Per tant, les esquerres en total sumen 16 diputats (enfront dels 15 d’abril).

En percentatges de vot, els socialistes es mantenen amb un 27,74% (a l’abril, 27,78%); Unides Podem cau a 13,36% (14,24%); i Més Compromís repeteix 6,87% (6,47%).

En les dretes, Ciutadans perd 4 diputats (passa de 6 a 2), però encara així, el bloc creix gràcies a la pujada del PP (de 7 a 8), i sobretot, a l’auge del partit ultradretà Vox, que passa de 3 a 7 diputats.

Això significa que les dretes aconsegueixen 17 escons en la Comunitat Valenciana, mentre que a l’abril van sumar 16.

Quant als percentatges, PP creix 4 punts i mig, fins a 23,05% (a l’abril, 18,56%); Vox puja 6 punts, fins al 18,48% (12,01%); i Cs es desploma fins al 7,69% (17,98%).

Comportament similar per províncies

Si mirem els percentatges de vot de les forces amb representants valencians en el Congrés dels Diputats per províncies, descobrim que el comportament de l’electorat és bastant similar.

Així, a la província de València veiem un resultat de: PSPV-PSOE, 27,09%; PP, 22,07%; Vox, 17,69%; Unides Podem, 13,79%; Més Compromís, 8,77%; i Cs, 7,67%.

La Vanguardia / Riberaexpress