Sollana i Sumacàrcer en la ruta ambiental del pròxim cap de setmana

0
412
Portet de Sollana al parc de l'Albufera

Dissabte 9 de novembre – Un altra visió del Parc Natural de l’Albufera                

Descripció de la ruta

Reunió a la Plaça Major de Sollana, front a l’Ajuntament. Explicació de la localitat i la seua història. Recepció en el Saló d’Actes. Eixida cap al Parc Natural de l’Albufera. Caminant fins a l’alteró de Xambó. Explicació de l’origen dels alterons i la seua importància per als primers pobladors de la zona. Arribada al Portet de Sollana on podrem conèixer el cultiu de l’arròs i la importància de la “perellonà” per al seu cultiu. Després visitarem el Tancat de Milià on coneixerem la seua importància per a la conservació de les aigües del llac de l’Albufera. Després de tornada passarem pel cementeri de la vila de Sollana, acabant el recorregut a l’estació del tren sobre les 13 hores i mitja.

 

Horari:

10.00h. Porta de l’Ajuntament.

13.30h. Municipi.

Dificultat: Baixa

Distància: 8 kilòmetres aproximadament

Nombre màxim de participants: 30

Idioma de la visita: Valencià

 

Cal portar: Calçat adequat per a passejar, a poder ser, esportives; aigua, alguna cosa per a menjar, repel·lent per als mosquits i gorra.

 

DIUMENGE 10 de NOVEMBRE – RUTA DE LA CALÇ

Descripció de la ruta

La ruta per a conèixer estes construccions és la següent: Ajuntament – Camí de la Costa – La Ceja – Senda de la Tosca (Slv.17)

La ruta comença a la Senda Camí de la Costa, la qual era la via de comunicació amb la comarca de la Canal de Navarrés. A tan sols cinc minuts ofereix una vista de la població i part de la Vall del Xúquer, un paisatge dominat per camps verds plens de tarongers que envolta el riu. I res més passar unes oliveres, la senda comença a envoltar els impressionants precipicis del barranc del «Llop», passant per una de les zones forestals més importants del terme municipal. Al llarg de tot el recorregut, trobem els matolls típics del bosc mediterrani; mata, romer, etc, que donen un toc verd característic que acompanya al llarg de tot el camí. Al aplegar dalt, en avant trobem un paisatge ben diferent, el camí en el qual ens trobem és el de la Ceja, punt més alt del recorregut, pista forestal a la qual també arriben altres senders. Enfilarem cap a la Senda del Camí de la Tosca, amb una pendent del 30% al principi, descobrint el més important de la nostra ruta, les caleres, aquestes construccions circulars de pedra, d’uns dos metres d’alt en les quals es feia la calç per a l’argamassa de les construccions o pintar les cases. Allí trobem una esplanada ara dissecada, que abans era un recés d’aigua, format per la sedimentació de la calç sobre les falagueres, molses i altres plantes aquàtiques que brollava per les parets de la Tosca. A pocs metres de l’esplanada, la sendera es divideix en dues, cap a la dreta ens porta fins a un forn de calç (*calera), mentre que cap a l’esquerra tornem de nou a l’itinerari, que als cinc minuts de reprendre’l ja haurem eixit de la senda dirigint-nos cap a l’ajuntament on finalitzarà la nostra ruta.

 

Horari:

10.00h. Porta de l’Ajuntament

13.30h. Municipi.

Distància: 5,5 kilòmetres aproximadament

Dificultat: Mitja.

Nombre màxim de participants: 100

Idioma de la visita: Valencià

Cal portar: Vestir amb roba còmoda, calçat esportiu i aigua