Història, vida, persones i arbres / Opinió: Empar Santonja

0
157

Fa anys remodelaren la Gran Via Miguel Hernández de Benifaió, els arbres i palmeres varen ser trasplantats al parc del polígon industrial Jaume I. No era el millor lloc, però allí seguixen sense que cap govern local els faça cas, maltractats i menypreats convivint en els que allí deixen el fem amuntonat i sobrevivint any darrere any.

Continuen allí, donant ombra als treballadors que esmorzen i dinen a les  taules i banc,igualment, en un estat deplorable. A la Gran Via Miguel Hernàndez  plantaren moreres.Actualmente hi han ja algunes infectades que no reben cap tipus de tractament. Eixos són els antecedents.

El passat 5 de setembre al col.legi Santa Bàrbara talaven un arbre i una palmera. Segur que tenien més de 25 anys; el motiu  molestaven per a fer les pistes de futbol i basquet que anaven pintades damunt de l’asfalt del pati remodelat. El experts en educació recomanant terraris per a jugar els xiquets i nosaltres conbrint la terra d’asfalt a la vista dels xiquets.

Aquest últim dimarts de mes, durant el matí i part de la vesprada,  els 4 arbres de la placeta de Sant Antoni eren talats. Més de 30 anys ens han acompanyat a tots els que caminem, passegem i tenim de pas eixe racó en el que tantes vegades hem jugat, els bancs tampoc són bons. Ara tot nou. Veurem si duren tant com els que ja no existeixen. La mateixa espècie d’arbres es troben a la plaça del Progrés, a la plaça de la Inmaculada.

Perquè un tractament diferent  a cada lloc? Hi han coses que no s’entenen.

Els arbres són éssers vius que aparegueren a la Terra fa més de 370 milions d’anys, són una font de recursos per a nosaltres els humans i juguen un paper molt important en els cicles ecològics terrestres. Esta és la nostra contribució com a poble a aturar el canvi climàtic, la tala d’arbres per estos motius i no cuidar-los com mereixen?

Si a Benifaió tinguerem una Greta Thumberg els arbres seguirien a la placeta.

 Empar Santonja

Secretària Organització Compromís Ribera Alta