La UE i l’OCU recomanen consumir aigua de l’aixeta enfront de l’embotellada

0
365

Mentre el preu de l’embotellada ronda els 21 cèntims per litre de mitjana

L’aigua de l’aixeta apenes costa 0,0015 cèntims per litre

L’Ajuntament d’Alzira encetarà, en novembre, una campanya de sensibilització entre els veïns de la capital de la comarca per a consumir aigua de l’aixeta en considerar que té «una gran qualitat».

Actualment el nivell de nitrats oscil.la entre els 12 i els 14 mg/l , gràcies a l’elevat percentatge de consum de l’aigua procedent de la Potabilitzadora de la Garrofera. Els dies laborables el percentatge es troba entre el 70 i el 80%, mentre els cap de setmana, en els que baixa el consum, pot arribar al 100%.

Així el consistori preten concienciar al veïnat que deixe de comprar l’aigua embotellada que, segons el Ministeri de Sanitat, el seu preu ronda els 21 cèntims per litre de mitjana si es compra en un supermercat, mentre que paguem uns 1,57 euros per cada mil litres d’aigua de l’aixeta, 0,0015 cèntims per litre, pràcticament gratis.

És a dir, que paguem 140 vegades més cara l’aigua embotellada que l’aigua de l’aixeta. Al cap d’un any, una família podria estalviar-se diversos centenars d’euros optant per aquesta última.

Impacte ambiental

Daltra banda l’aigua de l’aixeta «no té impacte mediambiental, és ecològica». Per a  l’Associació Espanyola d’Operadors de Proveïment (AEOPAS), no es pot dur a terme una política real sobre el canvi climàtic «si no posem en valor l’aigua de l’aixeta i deixem de beure de manera massiva aigua embotellada». Cal tindre en compte que per a produir un litre d’aigua embotellada es necessiten unes 300 vegades més energia que per a un litre d’aigua de l’aixeta.

Els experts mediambientals incidixen en l’impacte que té per al medi ambient, els 10 milions de botelles de plàstic al dia que es consumixen a Espanya només en aigua. D’elles, no es recicla ni el 50%, malgrat ser reciclables.
Per això motius, diverses associacions i organismes com l’OCU, Greenpeace, AEOPAS —a través de la seua campanya PROGRIFO— i la UE recomanen el consum d’aigua de l’aixeta enfront de l’embotellada. Aquesta última va instar l’any passat als països membres a endurir els requisits de qualitat i a prendre diverses mesures —com instal·lar més fonts en carrers i edificis públics, etc.— perquè els ciutadans opten pel consum d’aigua més sostenible.