Repartixen 3.000 coques en la III Fira de la Coca de Sagí de Carlet

0
347
L’alcaldessa de Carlet amb el diputat de Turisme Jordi Mayor

Enguany, la fira ha batut rècords de confecció i venda de coques. Junt amb les coques de degustació que els visitants pogueren tastar a la fira, els forns enguany han treballat de valent per oferir el seu producte diumenge al matí i augmentar el volum de coques distribuïdes fins a les 3.000, incloses les que cada forn dedicava a la degustació.

Amb esta tercera edició i davant l’èxit de les dos fires anteriors, els huit forns han fet front a l’allau de visitants i alguns establiments han doblat la producció respecte a l’any passat per evitar quedar-se sense producte a mitjan matí. Enguany, a més, s’ha incrementat el nombre de variants de la tradicional coca carletina. La coca de sagí, feta bàsicament amb farina, sucre, ou i sagí, es fa de forma especial als forns de Carlet. Tot i que està emparentada amb altres coques de la Ribera pels seus ingredients, és singular pel que fa a la fermentació i a la manera d’afegir el sagí a la massa. A hores d’ara, i amb l’èxit de la fira, els forns carletins ja oferixen moltes variants de la coca, a la qual afigen nous productes. Així, des de fa uns anys, ja es pot trobar la coca de sagí amb xocolate, amb lacasitos, amb cabell d’àngel, amb cucarrons (xitxarrons), amb nous i panses. Enguany fins i tot alguns forns han presentat variants noves, com és la coca de sagí amb mel, o la coca de sagí d’arnadí, variants que han estat presentades amb ocasió de la fira.

Junt amb la coca de sagí, els visitants de la fira també pogueren degustar mostatxons d’Alfarb, el dolç convidat igual que l’any passat va ser la «reganyà» d’Alzira. A  més de les coques, també altres productes locals han estat presents en esta fira, com ara els caquis de la Cooperativa Agrícola Sant Bernat de Carlet i Mel Artesana Pepe Briz. La coca es va regar així mateix amb la distribució de xocolate que feren les Ames de Casa Tyrius de Carlet i el suc de caqui que va oferir la Cooperativa Sant Bernat de Carlet.

La fira va comptar amb la presència del diputat de Turisme, Jordi Mayor, qui va gaudir de la visita als huit forns i a la resta d’estands que hi estigueren presents. Mayor va destacar que «este esdeveniment posa en valor un element de la gastronomia carletina que no es reduïx a les celebracions familiars, sinó que els carletins exporten cara a l’exterior, ja que és el present que es fa sempre quan es viatja fora». Per la seua banda, l’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega, ha destacat i agraït «la implicació i la empenta dels forns carletins que un any més s’han bolcat en este esdeveniment que és ja una fita en l’agenda turística i de promoció de la població, de fet la fira s’ha convertit en un aparador de Carlet i un motor per a promoure l’economia local».