El 80% de les xicotetes empreses no han analitzat les seues factures energètiques

0
138
Raül Tudela i els tècnics de l'ITE Andrés Lluna i Alejandro Rubio

Els tècnics del Institut Tecnológic de l’Energia (ITE) que han presentat la plataforma de diagnòstic automàtic de digitalització energètica per a parcs industrials, han assegurat a Alzira que el 80% de les xicotetes diagnosticades «no han analitzat les seues factures energètiques».

Aquesta ha sigut una de les conclusions després de diagnosticar unes 60 firmes valencianes, entre elles 16 empreses de 8 polígons industrials d’Alzira.

Alejandro Rubio i Andrés Lluna són els especialistes de l’ITE que han presentat la plataforma a la seu de l’Associació Empresarial Alzira (AEA), entitat promotora d’esta interesant iniciativa que pretén elevar el nivell de competitivitat de les firmes alzirenyes, millorant l’eficiència energètica de les empreses i dels polígons industrials.

El president de l’AEA, Raül Tudela, està convençut que es poden «aconseguir fons europeus» perquè els estudis energétics tinguen un cost zero per als emprenedors locals.

Amb esta iniciativa «es donen els primers pasos per entrar en el camí de l’economia circular que ja és imparable», segons els especialistes.

Després que l’any passat es desenvolupara, per part de totes dos entitats, un pla d’actuacions orientat a millorar la sostenibilitat socioeconòmica i mediambiental de les àrees industrials i empreses de la zona, aquesta anualitat, el treball s’ha centrat en l’anàlisi detalladament de la dimensió energètica de les empreses i com el desplegament d’una tecnologia digital de recopilació de dades i anàlisi energètica podria donar suport a conéixer detalladament aquest estat i dinamitzar la seua progressiva millora.

Diagnòstic

Així, durant el desenvolupament d’aquest projecte, l’ITE ha realitzat un diagnòstic de les dimensions energètica i d’aplicació de tecnologies digitals de les empreses industrials vinculades a AEA extraient una sèrie de conclusions de la seua situació actual i com la tecnologia podria fomentar l’eficiència energètica, i oferir un canal de coordinació de les diferents entitats fonamentals per a aconseguir-lo com les pròpies empreses, Associació Empresarial, Ajuntament i gestors energètics.

Aquesta eina, que està en fase de disseny per part de l’ITE, permetria analitzar, extraure conclusions i gestionar: a nivell de parc, les infraestructures i serveis comuns de consum i/o generació renovable; i a nivell d’empresa, les seues polítiques i actuacions particulars energètiques obtenint informes personalitzats de la seua situació i quines accions poden dur a terme.

Situació energètica

Al mateix temps oferir informes i anàlisis agregades quant a la situació energètica global segons activitat i tipus d’empreses, ubicació, etc. a l’associació empresarial i Administració perquè puguen establir estratègies conjuntes de millora. A més aquesta eina està d’acord amb el pla de modernització dels parcs empresarials (Llei de modernització de polígons industrials 14/2018) i les polítiques mestres energètiques industrials, permetent una millora de la gestió mediambiental dels parcs i empreses, millorant la qualitat d’aquests entorns industrials en benefici del municipi, dels seus treballadors i del medi ambient.

Aquesta actuació està enquadrada en una línia de treball que estan duent a terme l’AEA i l’ITE per a identificar oportunitats i possibilitats de millora en les àrees de noves tecnologies, energia, economia circular i mobilitat en un entorn majoritàriament de PIMES multisectorials, en la seua majoria de grandària xicoteta i de constitució familiar amb un substancial potencial de millora en el rendiment energètic i mediambiental, així com amb la necessitat de modernització tecnològica per a millorar indicadors econòmics i competitius