L’educador César Bona obri les Jornades Culturals dels Premis Ciutat d’Alzira

0
216
César Bona

César Bona donarà el tret d’eixida a les Jornades Culturals dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira

 

Les activitats, totalment gratuïtes, estan homologades pel CEFIRE de Xàtiva

L’educador César Bona donarà el tret d’eixida a les Jornades Culturals al voltant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Serà el pròxim dimarts 22 d’octubre, a les 19.30 h, al Gran Teatre del municipi –la conferència de l’educador ha tingut tan bona acollida en el període de reserva d’entrades que, l’acte s’ha traslladat de la Casa de Cultura a aquesta nova ubicació-, on oferirà una xarrada titulada «Una mirada a l’educació». Bona explicarà el seu punt de vista sobre qüestions com la importància dels deures o la forma d’educar en l’empatia. El seu mètode consisteix a implicar tots els xiquets i les xiquetes, fomentant el respecte i l’esforç, al mateix temps que deixa volar la imaginació per a connectar amb l’alumnat i motivar-lo. Abans, però, Margarida Castellano, directora general d’Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, inaugurarà les jornades culturals juntament amb diversos representants institucionals.

 

Les jornades, que enguany se celebraran del 22 d’octubre al 7 de novembre, continuaran amb la conferència de l’escriptora Anna Moner, guanyadora del XXX Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb La mirada de vidre. Serà el dijous 24 d’octubre a les 19.30 h. L’autora ens parlarà de la mirada artística i de la mirada científica en la construcció de la imatge de la dona als inicis del segle XX, qüestió que recorre el rerefons de la seua obra.

 

El dimarts 29 d’octubre, a les 19 h, Vicent Dasí, guanyador del Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil amb Doc Doggie. Unitat de Medicina Estrambòtica, parlarà de la relació entre màgia, literatura i humor amb el mag Rubén Aparici. L’humor seguirà present en les Jornades Culturals gràcies a la taula redona que protagonitzaran els còmics Eugeni Alemany, Pepa Cases i María Zamora, el dimarts 5 de novembre a les 20 h. Els tres humoristes, moderats per Pau Blanco, reflexionaran sobre com està evolucionant l’escena còmica valenciana
.

Per últim, hi haurà un lloc destacat per a la divulgació de la ciència. David González Jara, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General amb Les molècules de la vidaconversarà amb la periodista Reis Juan sobre la millor manera d’acostar la ciència a tothom i sobre com fer-ho de manera intel·ligible i amena.

 

Cal afegir que les Jornades Culturals compten també amb un bon nombre d’activitats complementàries, com excursions, visites guiades, representacions teatrals o concerts.

 

ACTIVITATS PARAL·LELES

 

A més a més, el certamen aposta per mantindre les activitats especials que es van posar en marxa en l’edició anterior per a celebrar el 30 aniversari dels premis. Així, els hostalers i els comerços d’Alzira se sumen a la celebració d’aquesta cita literària a través de dues iniciatives que es consoliden a poc a poc: els «Aparadors literaris» i els «Menús literaris».

 

D’una banda, més de quaranta establiments proposen una ruta literària d’aparadors que repassen les novel·les guanyadores del Ciutat d’Alzira. A més a més, aquests locals disposaran de bosses de tela elaborades per l’Ajuntament amb un disseny especial lligat al foment del valencià per a obsequiar els clients.

 

De l’altra, cinc restaurants alzirenys posaran a disposició dels comensals un menú literari amb plats que juguen amb els títols de les novel·les guardonades aquests anys. Els clients que tasten un d’aquests menús s’emportaran un llibre, obsequi de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

PREMIS LITERARIS

 

Pel que fa a la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2019, s’ha tancat amb la recepció de vora de 200 originals, xifra que confirma la consolidació d’aquest certamen amb més de trenta anys d’història. El Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira (dotat amb 16.000 €), juntament amb el Premi de Poesia Ibn Hafaja (dotat amb 5.000 €), han estat les categories amb major participació d’autors i autores.

 

A més a més, cal destacar que enguany, per primera vegada en la història d’aquests guardons, el jurat dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira és totalment paritari, de manera que està compost per vint dones i vint homes. De fet, també per primera vegada en trenta anys, la modalitat de novel·la compta amb un jurat format exclusivament per dones.

 

D’altra banda, el dia 8 de novembre es lliuraran els premis del 2019, durant el transcurs del tradicional sopar literari que tindrà lloc a la sala Rex Natura. No obstant això, el veredicte del Premi de Teatre es farà públic el 25 d’octubre, mentre que el 31 d’octubre es donaran a conéixer els veredictes de les modalitats Infantil, Juvenil i d’Àlbum Il·lustrat.

 

Podeu descarregar ací el programa d’actes de les Jornades Culturals al voltant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2019.