A partir de les 7 de la vesprada Alzira rebrà les filaes de Jaume I que conqueriran la mora Illa del Xúquer, tal i com va ocòrrer fa tot just 777 anys. Encara que aniran acompanyades per les fiales mores com a mostra de convivència i de reconeiximent al ric llegat que els àrabs deixaren en la capital de la comarca.
Enguany obri l’entrà el bàndol de la Creu i en primer lloc arriba la filà CREUATS de Quart de Poblet, que ha ostentat enguany la capitania en la localitat de l’Horta Oest i l’any passat formà part de la capitania alzirenya dels seus homònims. Arriben acompanyats per la Xaranga Sargantana.
En segon lloc arriba la filà Creuats Riberencs que té com a caps a Vicent Castillo i Bernat Calatayud. L’any passat organitzaren una excel·lent capitania, que serà recordada durant anys. Actualment està formada per 25 membres. Exercixen com a caps de filà Vicent Castillo i Bernat Calatayud. La banda de la Societat Musical d’Alzira interpreta la marxa Creuats Riberencs creada l’any passat per Ramón García Soler per commemorar el dècim aniversari de la filà.
Pas a la filà amb la mitjana d’edat més baixeta. Rebem la filà infantil, que precedix a la de les Corsàries de la Ribera. La seua cap és enguany Mati Pla. Totes dos van acompanyades per la Xaranga Sargantana que toquen Capitania Cides i Cavallers de Navarra.
Moments per a la música valenciana, recordant eixos llauradors que treballaven la nostra terra. S’acosta en primer lloc una filà que ja és un clàssic en la nostra entrà, els Llauradors de Picassent amb el seu cap al front, Voro Albert.
Després d’ells desfilen les corts de les Falleres Majors d’Alzira 2019, encapçalades per les Reines Falleres, Inés Brines i Mer Bohigues. L’agrupació musical de Senyera toca Xàbia i Mer Bohigues.
Els Tambors de batalla anuncien l’arribada dels reis, Na Violant d’Hongria i el rei Jaume I el Conqueridor, representats per Marian Sanz i Vicente García. Darrere d’ells, com sempre, els escorta la filà Conqueridors amb David Mercado al capdavant. La Colla La Murga de Les Barraques de Carcaixent interpreta Tafaners 2014 i Adalid.
2019 és un any molt especial per a la filà de Contrabandistes-Bandoleres, l’agrupació que recorda les lluites del segle 19 entre el poder existent i els món contrabandista. La pancarta del 10m aniversari precedix a la Carrossa de l’Abanderada 2019: Ángela Bosch.
Darrere va el futur de la festa, la filà infantil amb la Xaranga The Afro’s que toquen Els Preparats i Ragón Fález.
Moment ara per a les floritures de les dos filaes de Contrabandistes-Bandoleres amb Adela López i la fundadora d’esta filà, Rosa Villena al capdavant. L’Asociación Musical Adelum de Villena interpreta Tinet i Margó Climent.
Una lluita a espasa i sabre dona pas al bàndol moro.
BÀNDOL MORO
Comença la cadència més lenta de l’entrà amb el bàndol de la mitja lluna i la filà fundadora de la festa, Mercaders, amb David Chordà al cap. L’altre cap de la filà és Bernat Iñigo. Des de fa anys van acompanyats per la Unió Musical de la Pobla Llarga que entren per primera volta amb Jamalajam.
I arriba el moment més esperat d’esta vesprada-nit, la Sultania de la Comparsa Mora de la Vila. Esta és la segona sultania que ostenten. La primera va ser en l’any 2011, quan el seu Sultà va ser Ximo Gomis Blasco.
Comencem rebent l’escut de la comparsa portat per Izan Tortosa i Jorge Giménez. La Sultania vol retre honors a la Tamborada d’Alzira, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
A continuació components de la comparsa lluïxen les gel·labes de gala.
Entren a continuació tres esquadres convidades. Les Samanides i els Abbassies de Villena, amb Paqui Medrano i Jose Martín al cap respectivament. Ambdues pertanyen a la comparsa Realistes que té més de 500 festers. Darrere va la xaranga Ascampa el poll tocant Moros Espanyols i President. A continuació desfila la filà carcaixentina Alzayan’s, amb Teresa Camarena al cap.
Rebem l’excepcional ballet Masters d’Ontinyent, que precedix la Carrossa infantil. Duu la coreografia, Zoco. Amb els menuts van els amics dels màxims representants de la comparsa amb els trages oficials. Des del camell, presidix la cap infantil Nayara Giménez.
Arriba l’estendard portat pel banderer oficial, Pablo Tortosa, net del fundador de la festa, Toni Martínez “Conill” i fill de la favorita, Carmen Martínez Peyró.
La cap Mila Martínez dirigix l’esquadra femenina de la Comparsa Mora de la Vila, que arriba amb la música d’Als Berebers i Ximo.
Juan Alfonso Gómez i Clara Javier encapçalen les dos últimes esquadres de la Comparsa Mora de la Vila, que estrenen la marxa dedicada i nomenada Voro, Sultà de la Comparsa Mora de la Vila, composta per l’alzireny Alberto Sánchez, i Sisco, interpretades per la Societat Artístico Musical de Picassent.
Per últim rebem en peu un gran fester, el Sultà 2019, Voro Boluda García, acompanyat per la seua favorita, Carmen Martínez Peyró, filla del fundador de la nostra festa, Toni Martínez “Conill”. Tots en peu per a rebre el Sultà!!!!
Els recordem que en acabar l’entrà, es representarà a les Muralles del Mercat la Conquesta pacífica d’Al Jazirát per Jaume I el 30 de desembre de 1242.
Esta nit poden gaudir de la festa de discomòbil a la plaça del Mercat i demà el passacarrer i ofrena d’aliments a Santa Caterina a partir de les 11.30.