La «Moreneta» d’Alzira torna a l’ermita 320 anys després

0
735
La Mare de Déu del Lluch hui en la Processoneta del Matí a La Vila
Balladores del Bolero durant la processoneta
La patrona d’Alzira en el balcó de l’Ajuntament

Un document de l’any 1699 acredita que des d’aquella data Alzira rendix culte a la Mare de Déu del Lluch i que en agost, el dia de Sant Salvador va ser traslladada, per primera vegada a l’ermita de la Muntanyeta, segons l’arxiver municipal, Aurelià Lairón. Açò és història però alguna llegenda diu que la imatge de la Moreneta va ser trobada en el  Xúquer per un pastor, anomenat, Lluch, escultura que sembla viatjava en un vaixell que va encallar prop d’Alzira quan este riu era navegable.

El bon segur és que hui s’ha recordat, una vegada més aquella troballa en el Parc de les Muralles, antic llit del Xúquer, i que tot seguit la patrona d’Alzira, escoltades per joves dames i a muscles de membres de la Confraria del Lluch, ha protagonitzat la Processoneta del Matí, acompanyada per danses típiques valencianes, com  la Carxofa, els Arquets, els Teixidors, els Bastonets, Els Negrets i el Bolero així com pels Cabuts. En plena Vila ha sigut rebuda per Sant Roc i obsequiada per nombroses madeixes de seda, un antic costum d’este barri.

La Moreneta torna esta nit al seu santuari, després d’eixir en processó a les 8 de la vesprada desde la parròquia de Santa Caterina.