Compromís per l’Alcúdia exigix l’activació de la clàusula de salvaguarda del tratact de Sud-àfrica

0
373
Agricultor en una manifestació contra els cítrics sudafricans

Compromís per l’Alcúdia presenta una moció per a exigir al  govern central que active la clàusula de salvaguarda del tractat de Sud-Àfrica i que no ratifique l’acord de Mercosur

El passat mes de gener l’Ajuntament de l’Alcúdia aprovà, per unanimitat, una moció en la que es demanava al Govern Espanyol que amb caràcter urgent sol·licitara a la Comissió de la UE l’aplicació de la clàusula de salvaguarda. En la moció es deia que l’acord d’associació econòmica entre la Unió Europea i Sud-àfrica, aprovat pel Parlament Europeu posa en perill el futur dels productors de cítrics valencians.

Segons Vero Roig, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de l’Alcúdia, huit mesos després no podem afirmar que la nostra agricultura i el nostre sector citrícola estiguen en millors condicions sinó tot el contrari. A les múltiples amenaces que suporta la nostra agricultura, entre elles l’acord amb Sudàfrica, s’afegeix l’acord de Mercosur que obri el nostre mercat a la importació de productes com la taronja i l’arròs que tindran un greu impacte en la nostre agricultura, quan no s’han fet estudis d’aquest impacte en aquests productes ni s’han previst mesures de reciprocitat per a impedir l’entrada de plagues i de productes agrícoles amb tractaments prohibits en l’agricultura europea.

El proper dimarts el Plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia debatrà la moció de Compromís per l’Alcúdia que espera siga aprovada per unanimitat dels seus membres.

Malgrat totes les advertències, aquest estiu hem tingut les desagradables notícies com l’entrada de 40.000 tones de cítrics de Sud-Àfrica pel port de Vigo per a vendre’ls a Espanya, la denuncia que els ports d’entrada europeus van interceptar durant el mes d’agost 6 carregaments de cítrics procedents de Sud-àfrica infestats de plagues i malalties, o la notícia d’un llaurador d’Algemesí al que li han pagat 100€ per 7.000 kg de taronges; és a dir, 1€ per cada 70 kg, menys del que costa un cafè. Això, ho denunciat Joan Baldoví al Congrés de Diputats com una conseqüència dels tractats de lliure comerç amb competència deslleial, com el de Sudàfrica.

La regidora de Compromís denuncia que amb tot aquest panorama ara ens proposen un altre acord amb Mercosur, amb el Brasil de Bolsonaro. Un acord en el que hi haurà guanyadors i perdedors, i els perdedors seran els de sempre, els agricultors valencians. Un tractat que perjudicarà als productors de la taronja, l’arròs, la mel, el vi i la carn, a l’igual que a la indústria del suc. Un acord que no ha fet un estudi de la repercussió que tindrà la nostra agricultura.

Els portaveus de Compromís al Congrés i al Senat, Joan Baldoví i Carles Mulet  han demanat que Espanya no ratifique aquest acord, i es pose al cap el paper vital de l’agricultura valenciana per a mantindre a la gent en el territori, el seu valor ambiental, paisatgístic i econòmic.

Des de Compromís recordem, que malgrat tot el que ha passat i està passant, el govern espanyol encara no ha demanat aplicar la clàusula de salvaguarda a l’acord amb Sud-àfrica, ni ha pres mesura davant la competència deslleial de països com el Marroc o Egipte.

La moció presentada exigeix al govern espanyol que no ratifique l’acord Mercosur amb les condicions actuals, que sense més dilacions, sol·licite a la Comissió de la UE l’aplicació de la clàusula de salvaguarda respecte al tractat amb Sud-Àfrica i finalment que incrementen els controls i impedisquen l’entrada de cítrics afectats per evitar l’entrada de noves plagues.