La Ribera registra 400 nous casos anuals d’Alzheimer

0
452

L’Hospital d’Alzira i les associacions d’Alzheimer de la Ribera celebren el Dia Mundial de la malaltia

 

  • S’estima que la comarca de la Ribera compta amb 4.000 persones afectades de demències, registrant uns 400 nous casos cada any

 

Alzira (20.09.19). L’Hospital Universitari de la Ribera i Alzheimer Plataforma la Ribera, entitat que agrupa 12 associacions d’afectats i familiars de la comarca, han celebrat hui sengles actes al centre hospitalari, amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, que es commemora cada 21 de setembre.

 

Així, el centre alzireny ha acollit la primera Jornada sobre Envelliment Saludable organitzada per la Plataforma, un punt de trobada entre afectats i professionals sanitaris, en què s’ha analitzat com el manteniment d’una vida física, mental i social activa pot posposar el deteriorament funcional que acompanya a l’envelliment. Durant el transcurs d’esta Jornada s’han entregat, així mateix, els premis del II Concurs de Relat Breu sobre Alzheimer «Comptar per recordar» que Alzheimer Plataforma la Ribera va convocar el darrer mes d’agost.

A este Concurs s’han presentat 59 relats inèdits en els quals els autors, vinculats personal i / o professionalment amb l’Alzheimer han ofert la seua personal visió i reflexió sobre la malaltia i com afecta a l’entorn social del malalt. Així, els premis, una tablet i un lot de llibres, respectivament, han recaigut en els textos titulats «L’herència», presentat per Amparo Medina Iborra, on narra com un afectat d’Alzheimer deixa de recordar el paisatge de l’Albufera que ha marcat bona part de la seua vida, i «Todos los días de nuestra vida», de Rosana Gayà Mira, text que reflecteix els sentiments d’una dona en visitar al seu marit malalt d’Alzheimer. L’Hospital d’Alzira editarà la totalitat dels textos rebuts en un llibre que apareixerà publicat abans de finals d’any.

 


«El valor de les associacions»

 

Igualment, tal com ja va fer l’any passat, Alzheimer Plataforma la Ribera ha penjat, al vestíbul principal de l’Hospital d’Alzira, una exposició de fotografies sota el títol «El valor de les associacions», on a través de 11 imatges i 3 collages, es mostren breus retalls de la feina que les associacions d’Alzheimer realitzen amb els malalts. Estes imatges, que es podran veure al centre hospitalari fins a finals de setembre, han estat cedides per les 12 associacions que conformen la Plataforma (Alberic, l’Alcúdia, Algemesí, Alginet, Alzira, Benifaió-Almussafes-Sollana, Carcaixent, Corbera, Cullera , Guadassuar, Sueca i Vilanova de Castelló).

 

També s’ha llegit el manifest de la Confederació Nacional d’Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer (CEAFA) que, amb el lema «# Evolució», pretén cridar l’atenció sobre la importància d’actualitzar cures i atencions davant les noves necessitats generades pels nous perfils demogràfics.

 

400 nous casos de demències a l’any

 

Cal destacar que l’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que ocupa actualment el tercer lloc com a patologia sanitària, per darrere dels accidents cardiovasculars i el càncer.

 

Segons els especialistes de l’Hospital de la Ribera, factors com el progressiu envelliment de la població i la transició epidemiològica (el canvi que experimenten les malalties), provoquen un increment de les patologies degeneratives com l’Alzheimer.

 

En este sentit, s’estima que la comarca de la Ribera compta amb 4.000 persones afectades de demències, registrant uns 400 nous casos cada any.

 

Així mateix, els especialistes del centre alzireny destaquen que, en el 80% dels casos, és un familiar el cuidador directe del malalt, de manera que les organitzacions sanitàries han d’atendre al binomi pacient-cuidador i és, en este marc, en el qual sorgeix la col·laboració de l’Hospital d’Alzira amb les associacions de familiars a través d’Alzheimer Plataforma la Ribera.