La humitat posa en perill la façana de l’Ajuntament d’Alzira, 500 anys després

0
335
Les pluges i la humitat provoquen freqüents despreniments a la Casa Consisltorial els últims esta setmana
La boca de reg que provoca les humitats en l’ala dreta de la façana
Clevill en els sillars de la façana
Despreniment de la cornisa produïda esta setmana per la pluja

Els sillars de l’antic Palau dels Marquesos de Santiago començaren a intal.lar-se l’any 1549, construcció que s’allargà fins a principis del segle XVII. La façana, de 18,5 metre de llargària, d’estil gòtic-renacentista, es troba molt deteriorada per la tradicional humitat que patix l’antiga Illa del Xúquer.

Bossa d’aigua

A la que s’ha sumat una bossa d’aigua que s’acumula, a les rodalies del lateral esquerre de la façana provocada per la fuga d’una boca de reg, segons han apreciat els tènics municipals. Es fàcil detectar la zona donat que les pedres presenten un aspecte més oscur que la resta davant la forta humitat que patixen.

Un dels tècnics d’Urbanisme confesa que els ha costat prou determinar l’oritge de les humitats més visibles, aparegudes en esta zona de la façana, que té com a solució allunyar la boca de reg de la façana municipal.

Les humitats, junt al pas del temps, provoquen, cada vegada més sovint, despreniments de les cornises, les últimes esta mateixa setmana, davant les intenses pluges que han descarregat, prop d’un centenar de litres per metre quadrat a la capital de la comarca.

Monument Històric-Artístic

A la part dreta del monument Històric-Artístic, declarat en 1.930, es detecta l’existència de salitre entre els centenaris sillars, que provoca llesques i «el desgregament de la pedra», en termes tècnics.

La Casa Consistorial i edifci referent de la ciutat, va ser restaurada per última vegada l’any 1.981. Ara el govern local ha presentat a la Generalitat un nou pla de rehabilitació per detindre el fort deteriorament que patix la façana principal de l’antic palau, amb l’objectiu d’obtindre el necessari finançament per acometre les obres.