Les pluges han sigut «una bendició» per als cítrics i caquis

0
462
Camp de cítrics junt el barranc de la Casella
La pluja caiguda incrementarà el calibre de les taronges i dels caquis
Hort de caquis i cítrics d’Alzira

Les distintes estacions meteorológiques d’Alzira i del terme han acumulat estos dies registres que en la majoria dels casos han superat el centenar de litres per metre quadrat, el que suposa, «una bendició per als cítrics i caquis», en paraules del president de la Cooperativa Hortofrutícola –ALZICOOP– d’Alzira, Paco Clari.

Més de 100 l/m2 al terme d’Alzira

L’estació de la Casella ha registrat les pluges més abundants amb un total de 129 l/m2, seguida pels 113 l/m2 de La Barraca d’Aigües Vives, els 105 de la Murta, els 101 de Mulata-Alzicoop, a l’horta, i només ha baixat del centenar la nova estació de l’Alquenència, a l’est de la ciutat, que s’ha quedat amb 95 l/m2.

El doble benefici per a estos cultius bé donat, primer, per l’augment del calibre, que afectarà especialment «als cítrics de segona temporada, com les clementines, navelines i salustianes» que comencen a collir-se en el mes de novembre, segon el tècnic de la cooperativa, Toni Soler. L’engreixament del fruit es produix, sobre tot quan està verd, així els caquis també es voran beneficiats per un augment de tamany, en collir-se a partir d’octubre i fins a desembre.

A les que no ha arribat a beneficiar les beneïdes precipitacions, és les varietats més primerenques com les satsumes -Iwasaki-, que està acabant de collir-se, i la Okitsu, que es collirà a partir de la pròxima setmana.

Plagues

Clari, resalta a més, «la neteja dels arbres», la negrilla que, enguany afecta principalment als caquis, i l’aranya, als cítrics.

En definitiva, ha estat una gota freda «molt beneficiosa per al camp», en ploure «amb coneiximent», com diuen els llauradors, al fer la primera gran saó des de les intenses pluges del passat mes d’abril.

Riberaexpress