L’Alcúdia demana el reconeiximent de l’estat d’emergència pel canvi climàtic

0
375

 L’Ajuntament es compromet a posar en marxa distintes mesures per contribuir a revertir la situació, entre ells l’aprovació del pla de mobilitat aprovat la passada legislatura

 

La moció de Compromís va ser aprovada amb l’abstenció del PP

 

L’Ajuntament de l’Alcúdia va aprovar una moció de Compromís per l’Alcúdia en la que es recollia la crida de l’Aliança per l’Emergència Climàtica formada per nombroses entitats, entre elles les principals organitzacions ecologistes, que han instat als ajuntaments i grups polítics per al reconeixement de l’estat d’emergència climàtica en el qual ens trobem mitjançant l’adopció de distintes mesures.

Segons la regidora de Compromís, Vero Roig, cal reconèixer que el planeta, així com els éssers vius i els ecosistemes, es troben en greu perill, prova d’això són els recents informes sobre l’estat de la biodiversitat i sobre l’escalfament global. Els efectes del canvi climàtic a la nostra zona són cada vegada més clars i preocupants, va continuar la regidora, però la inacció general fa pensar que encara no som conscients de la seua gravetat. L’augment de les temperatures any rere any, la disminució de precipitacions i reiteració de períodes de sequeres, les cada vegada més habituals gotes fredes en èpoques no habituals o la proliferació de plagues d’insectes com el mosquit tigre i la mosca negra, són manifestacions clares de que el clima està canviant a pitjor per l’activitat humana.

Cal reconèixer igualment, segons la portaveu de Compromís, que el camí de reducció de les emissions proposat és l’única forma de protegir l’existència d’un futur per al municipi. La ciutadania ha d’entendre la urgència i irreversibilitat d’aquesta lluita i l’Ajuntament de l’Alcúdia pot exercir un paper clau en la formació, educació i informació sobre el necessari fre a les emissions i realitzar una vital adaptació a les conseqüències de l’increment de la temperatura global.

Per això la moció proposa a l’Ajuntament establir els compromisos polítics, normatives i recursos necessaris per a garantir reduccions de gasos d’efecte d’hivernacle per a arribar al balanç net zero no més tard de 2040 i si pot ser abans de 2035, així com detindre la pèrdua de la biodiversitat i restaurar els ecosistemes com a única resposta possible per a evitar un col·lapse de tots els sistemes naturals, inclòs l’humà.

Igualment es demana abandonar els combustibles fòssils, apostant per una energia 100% renovable de manera urgent i prioritària. Per això els governs municipals han d’analitzar com aconseguir aquest objectiu i proposar els plans d’actuació necessaris, entre d’altres, aconseguir el ple autoconsum elèctric 100% renovable i una mobilitat sostenible el més prompte possible, crear espais per als vianants, fomentar la bicicleta i altres mitjans de transport no contaminants, reduir la demanda d’energia fins a consums sostenibles, promoure l’augment de l’eficiència energètica i de les instal·lacions renovables, crear espais educatius i la informació a la població sobre l’emergència climàtica, així com aconseguir una política de residu zero.

La regidora va reclamar l’aprovació del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible elaborat la passada legislatura en un procés de participació ciutadana, que no va poder ser aprovat per les convocatòries electorals. L’alcalde es va comprometre a que, una vegada elaborats els distints informes, el pla de mobilitat siga aprovat en el plenari del mes d’octubre.