Baldoví recrimina a Sánchez en una carta fer «oïdes sordes» a les necessitats bàsiques del poble valencià

0
375
Joan Baldoví amb Mónica Oltra i Pedro Sánchez

Permeta’m que em dirigisca a vosté per a transmetre-li la meua profunda decepció per com han gestionat vosté i el seu equip la negociació per a aconseguir un Govern progressista en l’Estat espanyol. Crec, sincerament, que podrien haver fet molt més. Comencem molt tard i no hi ha hagut una vertadera voluntat d’arribar a acords amb nosaltres.

El fracàs de negociació que li ha abocat a una investidura fallida, no solament ha sigut per una qüestió d’actitud, sinó també per la falta de responsabilitat que suposa trencar amb mesures a les quals el seu partit ja s’havia compromés. En el cas de Compromís, vosté i el seu partit han decidit fer oïdes sordes a les tres necessitats bàsiques del poble valencià que es demandaven per a votar afirmativament a la seua candidatura a president del Govern.

Per acció o per omissió aquesta setmana s’han negat a calendarizar un nou sistema de finançament autonòmic, a establir mecanismes de compensació per a corregir les desigualtats entre territoris fins a aprovar un finançament just per a totes les comunitats autònomes i a comprometre’s a pagar el que li correspon per llei a l’Estat en matèria de dependència (es fan càrrec del 12% quan haurien de contribuir amb el 50%). Tot això, malgrat que el seu propi partit havia signat aquestes polítiques fa poc més d’un mes, en el Acord del Botànic II.

Amb aquest fet no solament ha menyspreat vosté a Compromís i als signants de l’acord, també l’ha fet al poble valencià en el seu conjunt: associacions, col·lectius, partits, sindicats, empresaris… Lament profundament que els diputats valencians del PSOE anteposen els interessos del seu propi partit als dels ciutadans que representen, deixant en paper mullat l’acord de Govern que ells mateixos van signar a València.

No entenem, tampoc, el silenci del president Puig davant aquest dur colp als interessos de les valencianes i els valencians i a la suficiència financera del govern que dirigeix. Amb la seua negativa, la Generalitat Valenciana haurà de continuar endeutant-se per a poder pagar els serveis bàsics públics que ens ha encomanat l’Estat. Continuarem recorrent als préstecs per a pagar les nòmines del personal sanitari, per a poder substituir als professors i professores que estan de baixa o per a lluitar contra l’atur.

Pel seu menystinc als valencians i valencianes, semblava que li sobraren els suports per a formar un Govern estable que durara quatre anys, ja que va decidir deixar fora d’un possible acord de legislatura a l’única formació política que només li demanava que resolguera l’injust sistema de finançament que pateixen moltes comunitats autònomes (en plural) i que complira amb la seua pròpia llei de dependència.

Espere sincerament que canvie la seua postura i decidisca impulsar la revolució social que suposen governs com el Botànic II. Nosaltres, com bé sap, estarem disposats a formar part d’aqueixa majoria que sostinga un Govern progressista.

Finalment, ara ja sabem tot el que s’ha fet malament perquè tot isquera malament. Aprenguem dels nostres errors. No es pot aprovar un examen difícil estudiant tres dies abans, amb tota la pressió del món. Queden dos mesos d’ací al 24 de setembre, suficients per a tirar avant una nova investidura. Fem taula rasa, canviem si és necessari als negociadors, anem a les reunions amb esperit constructiu i, sobretot, comencem ja a negociar amb discreció i aplicant el sentit comú: primer un acord de govern i després ja parlarem de les persones que el faran possible.

No baixe els braços, senyor Sánchez. Rectifique, encara és a temps. Siga generós i forme un Govern progressista i còmplice de les comunitats autònomes, no impedisca el finançament just de les polítiques transformadores. La ciutadania no ens perdonarà que desaprofitem aquesta oportunitat. No defraudem l’esperança de milions de persones. Encara som a temps.