Xúquer Viu denuncia en el Mulla,t d’Antella la incidència negativa del canvi climàtic en els rius

0
463

MÉS DE 150 PERSONES CELEBREN EL MULLA’T PEL XÚQUER A ANTELLA

El manifest ha estat dedicat a la necessitat de declarar l’estat d’emergència per combatre el canvi climàtic que afecta greument als rius per la disminució de les precipitacions

Aquest matí s’ha celebrat per 15é anys consecutiu el Mulla’t pel Xúquer, el Big Jump, una activitat que se celebra en diversos països europeus per a demanar la recuperació dels ecosistemes aquàtics.

Enguany Xúquer Viu ha dedicat la lectura del manifest a càrrec de Lorena Igual d’Alcàntera, a una crida per a lluitar contra el canvi climàtic, que, per la seua gravetat ha de ser declarat com a emergència climàtica. En l’acte també han pres la paraula el president de Xúquer Viu, Roger Pons, que ha agraït el suport dels assistents a Xúquer Viu i Paco Sanz, el portaveu de Xúquer Viu, que ha anunciat la celebració el divendres 19 de juliol a Manuel, del 14é Sopar Popular i Festa de Xúquer Viu, on es lliuraran els premis Aigua Clara i Tarquim Pudent i que contarà amb l’actuació del cantant de l’Alcúdia Jonatan Penalba. Distints grups com la Ribera en Bici–Ecologistes en Acció o AEMS-Ríos con Vida han participat en el Mulla’t.

Han assistit, a un acte que contava amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Antella, distints alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores de la Ribera, així com de diputats de les Corts o de la Diputació de València.

Enguany el manifest s’ha dedicat al canvi climàtic i a la necessitat de que les nostres autoritats declaren, com s’està demanant des de moltes organitzacions, l’estat d’emergència climàtica destinant tots els recursos necessaris per impedir que l’augment de la temperatura del nostre planeta siga cada vegada més gran.

Els efectes del canvi climàtic a la nostra zona són cada vegada més clars i preocupants, però la inacció general fa pensar que encara no som conscients de la seua gravetat. L’augment de les temperatures any rere any, la disminució de precipitacions i reiteració de períodes de sequeres, les cada vegada més habituals gotes fredes en èpoques no habituals o la proliferació de plagues d’insectes com el mosquit tigre i la mosca negra, són manifestacions clares de que el clima està canviant a pitjor per l’activitat humana.

 

Per això des de Xúquer Viu demanem, junt a desenes d’organitzacions, que de manera immediata es declare l’emergència climàtica i es prenguen les mesures concretes necessàries per reduir ràpidament a zero net les emissions de gasos d’efecte hivernacle, en línia amb el que estableix la ciència i sota criteris de justícia climàtica. Evitar que la temperatura global s’eleve per damunt d’1,5° C ha de ser una prioritat de la humanitat.

Es per això que cal assumir, que de cara al futur previsible, el paper que tindran els rius i els aqüífers serà cada vegada més important, ja que són les dues principals fonts d’aigua dolça que disposem i per això mateix els hem de cuidar com si foren uns tresors molt delicats. Es necessari que els mantinguem amb la millor qualitat possible, que evitem la seua sobreexplotació i la seua contaminació per afrontar millor el futur, i caldrà que exigim a les administracions responsables que s’ho prenguen seriosament.