Les deu virtuts nutricionals del meló d’Alger

0
563

El meló d’Alger és una planta cucurbitàcea que a la conca mediterrània florix entre juny i juliol i madura 40 dies després de la seua floració. A Espanya va ser introduïda pels àrabs; actualment es cultiva per tota la península, principalment a Andalusia, i a la Comunitat Valenciana.

Les deu virtuts nutricionals d’una tallada de meló d’Alger, qué és una de les millors alternatives quan tenim set.

Té una baixa càrrega glucèmica: malgrat la seua dolçor, només porta un 6% de sucres, la qual cosa correspon a un terròs i mig per cada 100 grams, la qual cosa ve a ser una rodanxa. D’aquesta manera la podem menjar a gust perquè tan sols aporta 30 calories per rodanxa. Si li sumem que aporta quasi un gram de fibra vegetal (saciante), entendrem que a penes fa pujar el nivell de glucosa en sang, la qual cosa la fa perfecta per a diabètics.
És una alternativa als refrescos: quasi la resta de la rodanxa (92%) és aigua, de manera que ens permet hidratar-nos de manera molt sana. També usar el meló d’Alger com a base de sopes d’estiu. És perfecta per a assaciar la nostra set i la dels xiquets, i evitar així que recórreguen a sucs de fruita naturals o refrescos dolços.
A penes aporta greixos: Només aporten 0,2 grams de greixos per rodanxa, la qual cosa explica la seua baixa aportació calòrica.
Contribueix a mantindre a ratlla el colesterol: la seua aportació en proteïnes també és sota, no obstant això, destaca per la presència de l’aminoàcid «citrullina», un precursor de l’arginina, un aminoàcid essencial per a bebés lactants. A més, l’arginina té un paper important en la regulació del colesterol en sang, així com en l’alliberament de somatotropina, l’hormona del creixement en el cas dels xiquets, entre moltes altres funcions.
Ajuda a previndre les enrampades: una rodanxa de meló d’Alger ajuda a mantindre l’equilibre salí muscular i per tant a previndre les enrampades i contractures, en portar 112 mil·ligrams de potassi i 10 de magnesi.
Ajuda a baixar el percentatge de sal en la dieta: el seu valor en sodi és d’1 mil·ligram per cada rodanxa, per la qual cosa es pot considerar que a penes aporta sal; si a més afegim que és un fruit lleugerament dietètic, deduirem que fins i tot ajuda a mantindre els nivells de sodi sèrics baixos.
És una font interessant de vitamina C: els seus quasi 10 mil·ligrams d’aquesta vitamina antioxidant i present en nombroses funcions de la nostra fisiologia, la fan un subministrament a tindre en compte.
Aporta un ventall de vitamines del grup B: en efecte, encara que de manera discreta quantitativament, el meló d’Alger aporta nombroses vitamines del grup B. En concret aporta 0,033 mil·ligrams de tiamina (B1), 0,021 mil·ligrams de riboflavina (B2), 0,178 mil·ligrams de niacina (B3), 0,221 mil·ligrams d’àcid pantotènic (B5) i 0,045 mil·ligrams de piridoxina (B6).
Conté el mateix antioxidant que la tomaca: el licopé, que és el mateix antioxidant que destaca en la tomaca, és el responsable del color roig de la polpa del meló d’Alger.
Aporta vitamina A: als 303 µgrams de ß-caroteno, precursor de la vitamina A o *retinol, s’uneixen els 28 µgrams propis d’aquesta substància essencial, sobretot entre els xiquets que no la consumeixen de fonts d’origen animal.

Eldiario.es