L’Alcúdia aprova el Consell de l’Entrà de la Mare de Déu de l’Oreto

0
945

El Butlletí Oficial de la província publica l’aprovació definitiva del Consell Sectorial i de Participació de l’Entrà de la Mare de Déu de l’Oreto i del seu reglament

 

El Consell és es resultat d’un acord pres pel Ple de la Corporació, en sessió celebrada en data 26 de març de 2019, amb els vots en contra dels 4 regidors de Compromís i els vots a favor dels 7 del PSPV i dels 6 del PP. Una vegada publicat l’acord al Butlletí oficial de la Província, el 15 d’abril de 2019 i exposat al públic durant el termini legal sense que hi haja hagut cap reclamació o suggerència, finalment. a data de 5 de juliol de 2019, l’aprovació definitiva.

Tal i com s’indica al reglament, el Consell Sectorial Tindrà per objecte debatre, deliberar, informar i proposar millores en matèria de participació i sobre els elements rituals i festius de l’Alcúdia, especialment en el següent acte: l’Entrà de la Mare de Déu de l’Oreto, el 7 de setembre.

L’Entrà de la Mare de Déu de l’Oreto es defineix con el seguici cívic i religiós que commemora la tradició arrelada a l’Alcúdia segons la qual la imatge de la Mare de Déu fou un regal del Papa Innocenci V a Pelegrí de Montagut, Senyor de l’Alcúdia, el 1276.

L’Entrà de la Mare de Déu de l’Oreto s’inicia a l’Hort de Manus, recorre els carrers Santa Bàrbara, Pintor Vergara i Sant Antoni fins a la plaça del País Valencià, on es representa l’acte més important, el de la donació, i finalitza a l’església parroquial, on s’arriba pel

carrer de l’Església.

El seguici està acompanyat al llarg de tot el seu recorregut pels elements i les danses rituals que s’expliquen per la tradicional i històrica devoció del poble de l’Alcúdia a la Mare de Déu de l’Oreto, com ara les Banderoles, els Gegants, els Cabuts, les Vetes, els

Pastorets, els Arquets, la Carxofa, els Tornejants, els Negrets, els Valencians i els Dansadors, molts d’ells amb una simbologia expressa vinculada al culte a la Mare de Déu de l’Oreto. A continuació de l’acte, els personatges i les danses acompanyen la imatge de la Mare de Déu, que és portada en braços pel Rector i l’Alcalde/essa fins a l’interior del temple, on es canten els gojos.

 

Els objectius  fonamentals són l’organització de l’Entrà, així com garantir la conservació, la participació, l’ordre… i el rigor històric en el manteniment dels elements rituals, que formen part de la història i la tradició lligada a la festa a la Mare de Déu de l’Oreto de l’Alcúdia; organitzar la consueta i difondre i fomentar esta tradició.

 

“Es el punt de partida per començar a regular l’Entrà i donar veu a tots els que en formen part – afirma la regidora de Festes i Tradicions, Oreto Trescolí– És un èxit del col·lectiu, que a partir d’ara compta amb un reglament viu que s’adaptarà les necessitats del moment, respectant la conservació del patrimoni immaterial tan ric que tenim a l’Alcúdia i que, n’estem segurs,  arribarà a ser BIC”.