Dos professionals de l’Hospital d’Alzira assajaran una nova tècnica d’estudi del càncer de mama

0
3388
Carles Casterà i Laia Bernet

 

El projecte, finançat per l’Institut de Salut Carlos III, es desenvoluparà en col·laboració amb la Universitat de València i l’Institut Valencià d’Oncologia ·

La patòloga Laia Bernet i el biòleg Carles Casterá compten amb una dilatada experiència investigadora i assistencial en càncer de mama ·

Els dos professionals acaben de rebre el prestigiós premi Alberto Anaya de la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica i International Academy of Pathology (SEAP-IAP)

 

Alzira (25.06.19). Dos professionals de l’Hospital Universitari de la Ribera han aconseguit un projecte d’investigació per assajar una nova tècnica d’estudi del càncer de mama. Es tracta de la patòloga Laia Bernet i del biòleg Carles Casterá, tots dos pertanyents al Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital d’Alzira. El projecte, finançat per l’Institut de Salut Carlos III (ISC III), a través de la seua Plataforma en Xarxa de Proteòmica (Proteored), es durà a terme en col·laboració amb la Universitat de València (UV) i amb l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO) i el seu objectiu és el de determinar la validesa d’una nova tècnica, basada en la espectometria de masses, a l’hora d’estudiar el tumor de mama de determinades pacients en què les tècniques d’estudi utilitzades fins al moment donen resultats que són susceptibles de millora. Així, per part de la Universitat de València col·laborarà en el projecte d’investigació el professor Manuel Sánchez del Pino i, per part de l IVO, la doctora Ana Calatrava i el biòleg molecular José Antonio López Guerrero.

 

L’HER 2 Algunes dones que presenten tumors de mama invasius (això és, que es propaguen cap al teixit mamari circumdant) tenen una major quantitat en les seues cèl·lules canceroses d’una proteïna anomenada HER 2 (Human Epidermal Growth Factor Reception 2- Receptor del factor de creixement epidèrmic 2), que és la responsable que estes cèl·lules creixen i es propaguen més ràpidament que en un altre tipus de càncers. Per este motiu, l’estudi de l’HER2 en càncer de mama és fonamental per al diagnòstic i tractament de la malaltia, ja que les dones que presenten una major quantitat d’esta proteïna poden beneficiar-se de teràpies dirigides específiques. Segons han destacat Laia Bernet i Carles Casterá, «l’estudi de l’HER2 és complex i freqüentment requereix de diferents tècniques moleculars altament sofisticades i laborioses, sent les tècniques comunament aplicades les immunohistoquímiques i la ‘hibridació in situ’, que es realitzen sobre talls de teixit procedents de la biòpsia del tumor o de la mateixa peça quirúrgica». En cas que estes tècniques determinen que la pacient té major quantitat d’HER 2 (positiu), la dona pot rebre teràpia específica; en cas contrari (negatiu), la pacient no és elegible per a este tipus de teràpia. «No obstant això, hi ha un xicotet percentatge de casos, al voltant del 6% dels càncers de mama, en què estes tècniques no llancen resultats concloents», han assenyalat Bernet i Casterá, que han afegit que «és precisament en este grup de dones, en el qual assajarem la validesa de la nova tècnica d’estudi que ara plantegem». D’esta manera, el projecte de recerca que proposen els professionals de l’Hospital d’Alzira és una «prova de concepte, del resultat de la qual dependrà aprofundir o no en esta línia d’investigació». Per este motiu, este assaig es durà a terme inicialment sobre 30 pacients i tindrà una durada aproximada d’uns 3 mesos.

 

«Confiem que la espectometria de masses obra una nova porta en el diagnòstic i tractament del càncer de mama», han afirmat Bernet i Casterá, que compten amb una dilatada experiència investigadora i assistencial en càncer de mama i en l’estudi de l’HER 2. Premi Alberto Anaya Cal assenyalar, en este sentit, que tots dos investigadors de l’Hospital d’Alzira han estat recentment reconeguts amb el prestigiós premi Alberto Anaya que ha lliurat la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica i International Academy of Pathology (SEA-IAP) en el transcurs del seu XXIX Congrés . En concret, este guardó ha estat atorgat per la publicació, a la Revista Espanyola de Patologia, de l’article titulat «Creixent junts. Casos equívocs HER-2 i guies clíniques, que ha estat reconegut, així, com el millor article original publicat en esta revista en els darrers 2 anys.