Un matrimoni d’Alzira busca a la seua filla «robada» fa 46 anys

0
3760
Salvador Marqués i Mª Ángeles Solves hui en sa casa d'Alzira
El llibre de família recull que el matrimoni va tindre un fetus de 9 mesos en gener de 1973

Mª Ángeles Solves: «Tinc la seguretat que me la furtaren en un 99%»

Em va semblar tot molt estrany, no em deixaren vóre-la ni un instant

El robatori de bebés fou una pràctica molt habitual en els anys 70 i 80 

En la dècada dels anys 70 i 80 es va produir un boom de xiquets i xiquetes robats a Espanya, les associacions xifren en uns 300.000 els afectats pel lucratiu negoci de la venda de bebés.

El robatori de nadons fou una pràctica habitual durant la dictadura que es va estendre als primers anys de la democràcia, un rapte documentat especialment en maternitats públiques i privades.

El modus operandi era sempre el mateix; mentien a les mares i falsificaven la documentació, alterant dades i llocs de naiximent, a més dels noms dels pares i habitualment amparat per ginecòlegs.

La denuncia dels primers casos en premsa i televisió, fa ja uns quants anys, alertà al matrimoni d’Alzira format per Mª Ángeles Solves Vila, de 68 anys, i Salvador Marqués Meseguer, de 74 anys, que es casaren l’any 1971, després d’haver-se conegut en una  perfumeria local on treballaven.

Mª Ángeles es va quedar prompte embarassada i tenia previst eixir de comptes, el 28 de desembre. Les visites mensuals que feia al ginecòleg, en l’aleshores Ambulatori d’Hort dels Frares eren correctes; «estava com una rosa en la última visita» i com eren els dies de Nadal la citaren per al dia següent al dels Reis Mags. «Era el 7 de gener el metge em va ficar la trompeteta al ventre i em digué no escolte al bebé, i de seguida em va enviar a l’Hospital Santa Llúcia».

Al pare de la criatura no el deixaren entrar a l’Hospital Santa Llúcia

Ací començà el calvari de Mª Ángeles amb tan sols tenia 21 anys; només arribar al Santa Llúcia «l’hospitalera em digué, ala bonica, que si esta vegada no va bé, el pròxim any un altre». La introduiren en una sala i li donaren pastilles per a provocar-li el part. Mª Ángeles, recordava hui en sa casa d’Alzira, que no tenia contraccions i el seu home Salvador preguntà si anaven a practicar-li una cesàrea, però va obtindre una resposta negativa.

Una xiqueta morteta

A Salvador i al pare de la parturienta no els deixaren entrar a l’hospital; «tinguerem que estar en una escala fora» recorda. Per la seua part Mª Ángeles diu que al paritori «estava la comadrona i més gent, me posaren una mascareta en la cara que me l’apretaven i jo estava rabiant un montó, fins que vaig notar que expulsava a la meua filla i immediantament em digueren, una xiqueta morteta, una xiqueta morteta».

Pera ella el més cruel de tot va ser que, «no me la deixaren vore i tot i demanar-ho insistentment, em deien que podria traumatitzar-me». Recorda que «ma mare estava a la porta del paritori, va escoltar un plor, però li negaren que procedira de la meua xiqueta». Sa mare va insistir en vóre-la, però tardaren un temps i quan li la mostraren «sols va vore la seua careta morta en estar enrollada en una tovallola, ni tan sols li deixaren tocar-la».

El que més li estranyà al jove matrimoni fou que de seguida «vingué el funerari amb una caixeta davall del braç, sense que nosaltres el cridarem,» i segons Salvador «anarem tot seguit al cementeri i la soterraren en terra a poca distància de la vorera». En el document que li donaren  consta que havien soterrat «un fetus de 9 mesos».

A Mª Ángeles li donaren l’alta en l’hospital al tercer dia i es quedà sense haver vist al nadó per sempre. Ella creu que el bebé que mostraren a sa mare, única que li va vore la careta no era el d’ella; «me va semblar tot molt estrany -comenta a Riberaexpress– cada vegada que ho pense m’entren ganes de plorar, tinc la seguretat, en un 99%, que me la furtaren».

NOTA DE LA REDACCIÓ:

En un segon article ampliarem l’entrevista i donarem més detalls que contribuixen a pensar que el nadó de Mª Ángeles i Salvador, té moltes probabilitats de ser un dels milers de casos de xiquets robats durant la dictadura de Franco.