Julieta torna al Magatzem de Ribera 70 anys després

0
667
Julia Giner ha estat hui homenatjada al Magatzem on treballà set dècades després
Imatge de l’escenificació teatral a la Catedral de la Taronja
Un dels maquinistes, Joaquin Albiñana (segon per la dreta dels que estan al peu de la màquina) era l’home de Julieta

Julieta Giner treballà en la dècada dels anys 40, com tantes joves de Carcaixent, al Magatzem de Ribera on va fer els seus primers i últims jornals en qualitat d’encaixadora.

Hui, 70 anys després, i gràcies a l’organització de la IV Fira Modernista, Julieta ha tornat a reviure les tasques pròpies d’aquell magatzem de cítrics de l’epoca daurada de la taronja. La única i xicoteta diferència és que quan començà a encaixar taronges tenia 16 anys i ara ha complit ja els 95.

Emocionada i contenta de tornar a l’emblemàtic edifici modernista, recordava, davant Riberaexpress que va treballar fins que es casà, a principis dels 50, precisament amb un maquinista del trenet que feia el recorregut Carcaixent-Dènia, Joaquín Albiñana.

Encaixadora i maquinista

Julieta i Joaquin, ja desaparegut, foren dos dels protagonistes d’aquell Carcaixent que va viure una etapa d’esplendor a meitat del segle XX; ella dipositant les taronges en caixes que hores després s’encarregaria de transportar el seu home al port de Dènia, per a que pogueren ser consumides en distints països europeus.

La parella s’instal.là definitivament a Dènia quan el trenet i la vieta foren desmantel.lats en els anys 70, poc més d’un centenar d’anys després, que començara a unir la Ribera Alta, amb la Safor i la Marina.

Este migdia, Julia Giner, ha rebut, després l’escenificació teatral, l’homenatge que li va deixar a deure el Magatzem de Ribera, amb una forta ovació de tots els presents que, a bons segur, mai oblidarà, com aquell primer dia que va entrar a la Catedral de la Taronja.

La millor cara

D’altra banda, l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha convidat a tota la població a participar de la quarta edició «d’un projecte amb un marcat caràcter lúdic i festiu, pensat per mostrar la millor cara de la nostra ciutat i del nostre entorn».

Així, ha animat a tota la població a eixir al carrer a gaudir de l’intens programa d’activitats en el que han col·laborat més de 50 associacions i entitats locals, més 200 voluntàris i voluntaris i un sector important de l’hostaleria i comerç local. Va tancar el torn d’intervencions el diputat nadel Congrés, Joan Baldoví, qui ha destacat la importàcia d’este esdeveniment com a reivindicació de la cultura i economia al voltant de la taronja, tan important per a Carcaixent i per a la comarca.

Nombroses activitats

En esta quarta edició el programa continua mantenint la intensitat d’activitats d’anys anteriors sumant-li noves rutes com la Ruta de la Vieta, la Ruta pels Arbres Centenaris de la ciutat o el rastre de mobles antics i customitzats en la Plaça del Mercat.

Enguany també es manté la línia iniciada l’edició anterior sobre triar un eix temàtic que vertebre part del programa. El tema escollit per a este 2019 és els mitjans de transport, fonamentals en el comerç de la taronja com es podrà comprovar a la Sala Sant Llorenç amb l’exposició, “El viatge de la taronja. De l’Hort al Menjador”, que permet fer un recorregut pel procés que travessava la taronja des que es collia al camp fins  que arribava a una taula de qualsevol país d’Europa.

Per altra banda, dins de la programació es repeteixen propostes que han tingut molt d’èxit durant les passades edicions com la recreació històrica al Palau de la Marquesa, la Nit de Tapes al Mercat Municipal o una Escape Room que canvia la seua ubicació a l’Hort de Carreres. Es mantenen també la ruta als Horts (que va esgotar les 400 places disponibles en 40 minuts), la ruta urbana i les portes obertes a vivendes i edificis emblemàtics com la Reial Séquia, l’Asil, la Casa Carreres i la Casa Magraner on s’incorpora com a novetat la possibilitat de visitar la Fonda Sant Llorenç.

El Magatzem de Ribera tornarà a reviure l’esplendor de la taronja amb una escenificació teatral i els visitants podran, també, fer una visita guiada per conéixer amb profunditat els secrets de l’anomenada «Catedral de la Taronja».

Les actuacions musicals també tenen un lloc destacat al programa que aniran succeïnt-se durant tot el cap de setmana en el tres escenaris ubicats en diferents de Carcaixent. Hui ha sigut el torn de Els Jóvens, el grup valencià revelació de l’any i de Dixie Six, iniciativa nascuda d’un músic local que barreja el dixiland amb el swing i que demà tornarà a actuar en la  Plaça de la Tapa.  Altres propostes musicals vindran a càrrec de la Rondalla de Carcaixent, el Conservatori Mestre Vert, l’Agrupació Coral de Carcaixent o el Quartet de Clarinets Vert. Tancarà esta edició, el concert de la Lira Carcaixentina el diumenge de vesprada.