Bromera recorrerà davant l’Audiència Nacional la sanció imposada per la CNMC

0
539
Josep Gregori

 

Bromera ha anunciat hui que recorrerà davant els tribunals la sanció que la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) li ha imposat, juntament amb altres 33 editorials de llibres de text. Aquesta sanció és fruit d’haver signat el «Codi de conducta del sector editorial de llibres de text i material d’ensenyament» impulsat el 2012 per ANELE (Associació Nacional d’Editors de Llibres de Text i Material d’Ensenyament).

L’objectiu d’aquest codi de bones pràctiques era el de posar fi a pràctiques gens ètiques que podrien conduir a il·lícits penals, com són la sol·licitud o el lliurament de regals –obsequis i productes de tota mena als centres educatius– com a contrapartida a la selecció dels llibres de text que ha d’utilitzar l’alumnat. Per aquest motiu s’hi van adherir la gran majoria d’editorials de llibre de text de l’estat espanyol, entre les quals hi havia Edicions Bromera.

Josep Gregori, editor de Bromera, ha defensat la conveniència d’acabar amb les pràctiques d’algunes editorials que donaven lloc a possibles casos de corrupció i suborn, i ha mostrat la seua sorpresa i el seu desacord amb la resolució de la CNMC. L’editorial valenciana recorrerà davant de l’Audiència Nacional, ja que entén que el mecanisme del codi de conducta d’ANELE ha estat sempre «públic i transparent». L’editor ha recordat, a més, que la mateixa ANELE va presentar a la CNMC el codi de conducta, en entendre que es tractava d’un pas positiu per a eliminar pràctiques que es considera que podrien ser il·legals i que s’havien instaurat en el sector.

L’esmentat codi ètic, a més d’ajustar-se a la normativa que regula el sector, està fonamentat en recomanacions d’organismes internacionals de prestigi com l’Institut Internacional de Planificació de l’Educació (IIEPE) de la UNESCO, que reproven el frau en la distribució i adquisició o selecció de llibres de text a través de «suborn, regals, favoritisme» i que advoquen per pactes d’integritat com el que propugna ANELE «per millorar la transparència i garantir que se seleccionen els millors recursos, de millor qualitat i al millor preu». A més, segueix, igualment, les pràctiques establides per codis similars aprovats en altres països (com a Itàlia o EUA), o d’altres sectors que compten amb una comercialització per prescripció similar, com el farmacèutic.

 

Bromera, sancionada només per la signatura i el seguiment del codi de bona conducta

 

La CNMC ha emés una resolució que sanciona un total de 34 editorials  de text, i la mateixa ANELE. Entre totes les editorials la multa ascendeix a 32,2 milions d’euros i 180.000 euros per a ANELE.

 

Segons han explicat des de l’editorial, Bromera ha sigut sancionada només per un dels tres supòsits recollits en l’expedient: la signatura del codi de conducta. La sanció, que en el cas de Bromera ascendeix com a grup a 160.000 euros, no posa en perill la bona salut de la principal editorial de text valenciana, segons han informat des de l’empresa. Bromera espera que, amb la interposició del recurs, la decisió de l’Audiència Nacional reconega la licitud i la correcció del codi deontològic que havia subscrit i la recta actuació de Bromera, que sempre ha estat compromesa amb una competència lliure i de bona fe.